Skillnad mellan vuxna och barn
Inte många vuxna skulle på eget initiativ tillbringa flera timmar med att låtsas vara en enhörning i en förtrollad skog. Inte heller ger de sina ägodelar namn och leker att de är vid liv. Vuxna och barns sätt att fantisera skiljer sig åt. Malin Bergström tror att fantasin är ständigt närvarande hos barn på ett sätt som den inte är hos vuxna.
— En väldigt central aspekt i att vara barn, och som det har slagits fast att barn har rätt till, är att få befinna sig i ett tillstånd där tankarna flyger. Vi tycker att barn har rätt att slippa ansvar. De slipper planera, ha överblick och kontrollera. Det ska vi vuxna göra åt dem, och det gör vi också för att de ännu har inte den förmågan. För att de här mer strama vuxenförmågorna ska utvecklas optimalt hos barn behöver de få befinna sig i det här tillståndet där det kan koppla lite hur som helst i hjärnan.
För vuxna präglas istället vardagen i mångt och mycket av tider att passa, uppgifter att avklara och människor att träffa. Det är möten, deadlines och mer möten.
— Vi frånsäger oss själva det tillståndet som krävs för att man ska fantisera.
Att stimulera fantasin
Så vilka förutsättningar krävs för ett vilt fantiserande barn? Tillräckligt med mat, sömn, trygghet och ett allmänt välmående är det viktigaste, menar Malin. Det barn ägnar sig åt när de har det tillräckligt bra är just att leka och fantisera.
— Barn behöver få sina grundläggande behov tillfredsställda. Att de har möjlighet att leka själva och med andra, vara inne och ute. Att det finns någon typ av stimulans runt omkring dem. Att de slipper vara rädda, törstiga och stressade, sådant som hindrar den kraft som ligger och bubblar i dem.
Ett annat sätt att stimulera sitt barns fantasi i vardagen är att sitta på händerna, luta sig tillbaka och hänga med på det barnet tar initiativ till.
— Som förälder växlar man mellan att leda och följa barnet. Det är en stor del av dygnet som vi leder barnet. Att istället vara den som följer och låta barnet ta initiativ gör underverk, säger Malin och fortsätter:
— Var rädd om kreativitet och fantasi. Ha respekt för att barn är olika och låt det få utlopp för sin fantasi på sitt sätt.