Här är tips på bra barnböcker med olika inriktning om hur barn blir till. Ett barn kan komma till sin familj på många sätt - och det finns så många frågor om det.
I Boken om att få syskon får vi följa 3-åriga Mikas väntan på att syskon-bäbisen äntligen ska komma ut ur magen. En massa vanliga situationer och frågor tas upp, som besök på mödravårdscentralen, olika sätt att bli syskon på och handfasta tips på hur en liten kan hjälpa till att ta hand om en bäbis.
Hur görs bebisar? Och vad behövs för att det ska bli ett barn? Hur lång tid tar det för en bebis att växa? Och vem bestämmer när den ska komma ut? Det här är en bok för alla sorters barn och alla sorter familjer som inte förutsätter något i förväg utan berättar tydligt och helt inkluderande.
Går det att köpa ett barn i affären?
Eller göra ett av lera?
Få ett av tomten?
Hur går det egentligen till?
Boken berättar om ett barn som precis som så många andra funderar på hur det blev till. En spännande berättelse skapad med humor och värme, som skildrar assisterad befruktning på ett självklart sätt för alla barn.
Katten är adopterad. Hans mamma och pappa längtade så efter att få ett barn, och till slut fick de åka och hämta katten. Då var de så glada! Och nu har katten blivit stor och kattens mamma är rund som en boll. För nu har hon en bebis i magen. Men, vem ska ha den?
Var kommer bebisar ifrån? Hur vet man vilka som är ens familj? Och hur blev jag själv till? Familjer kan se ut nästan hur som helst, och barn kan bli till på många olika sätt. Familjeboken handlar om många olika former av familjebildningar och vidgar begreppet familj. Och ja, det finns med om hur själva befruktningen går till också.
Mjau och Pip är syskon. Det har de alltid varit. Innan de föddes låg de i varsitt ägg och väntade på att kläckas. Det fanns ett tredje ägg som väntade också. Men det kläcktes inte. Det var tomt. Det låg ingen liten unge i det ägget.
”Berätta igen om hur det var när vi skulle kläckas!” ber Mjau och Pip sina föräldrar Gula katten och Duva. ”Berätta om Duna!”
Och så berättar föräldrarna om Pip och Mjau och ägget som var tomt, sånär som på en blå dunig fjäder.
Otroligt vackert och finstämt om att förlora ett barn innan det föds.
”Traditionell” eller via provrör, ”naturlig” förlossning eller kejsarsnitt – och vem kan egentligen göra ett barn? Allt finns med i denna glada bok med ibland MYCKET detaljerade illustrationer som gör föräldern lite nervös och barnen överlyckliga.
Och två retrotips ... leta på antikvariat!
Per, Ida och Minimium av Grehte Fagerström och Gunilla Hansson
Rakt på sak, inget förskönande: mamma och pappa låg med varandra och sen kommer det en baby. Det är diskbänksrealism och fantastiska färgstarka illustrationer av Gunilla Hansson i kombination som gör det här till en oförglömlig upplevelse, som dagens föräldrar nog ändå får ta ett djupt andetag innan de läser med barnen.
En 90-talsbok som utan krusiduller förklarar hur barn blir till, på ett heteronormativt men extremt roligt vis. Gräver man fram dem under stenar? Finns det bebisar på tub? En bok som (väldigt tydligt) berättar vad sex är och hur barnet bildas i mammans mage. Bilderna på hur mammor och pappor ”passar ihop” på olika sätt är inget för den pryda!
Här kan du läsa hela boken på engelska.