10 boktips till barn och föräldrar i orostider
Böcker

10 boktips till barn och föräldrar i orostider

I oroliga tider som dessa känner många barn oro och rädsla. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera situationen och berätta för sina barn om vad som pågår. Vi har samlat tio böcker för både barn och vuxna där krig, konflikter och sorg diskuteras.

Fotograf: Midjourney/ Johanna Stenius

I oroliga tider som dessa känner många barn oro och rädsla. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera situationen och berätta för sina barn om vad som pågår. Vi har samlat tio böcker för både barn och vuxna där krig, konflikter och sorg diskuteras.

Bok 1

Stjärntecknarna

Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

Det är krig och samtidigt som Franz och Doras föräldrar jobbar i fabriken leker barnen på den kalla vinden. Leken fortsätter ut på stadens tomma gator och barnens fantasier lever även fast kriget pågår. Franz och Dora bestämmer sig för att tillsammans försöka sprida hopp i den värld där hoppet inte finns.

Bok 2

Mot okänt land

Camilla Lagerqvist

Från en dag till en annan ändras 13åriga Viivis tillvaro när Ryssland attackerar Finland. Det är november år 1939 och luften är full med flygplan som släpper bomber. Efter att ha levt i rädsla under en lång tid skickas Viivi och hennes syster Tuulikki med barntåget till Sverige för att söka skydd. Vägen dit är inte lätt, kommer de överleva hela vägen till Sverige? Mot okänt land är den första delen i serien “Krigets barn” en serie som utspelar sig under det finska vinterkriget.

Bok 3

Så funkar krig och konflikter

Niki Walker

I den här boken lär vi oss känna igen grundorsakerna till varför krig och konflikter uppstår. Om man har kunskap är det enklare att ifrågasätta orättvisor och falsk information. Det berättas både om motsättningar som uppstår i familjer och klassrum men också om politiska konflikter. Boken innehåller texter från Niki Walker och journalisten Martin Schibbyes reportage.

Bok 4

Stjärnorna ser likadana ut överallt

Marjan Svab och Saga Bergebo

Hala och hennes föräldrar måste fly från sitt hem och åker med lastbilar och båt till Sverige som blir deras nya hem. Hon saknar mormor och morfar och apelsinlundslukten – men inte bomberna. I Stjärnorna ser likadana ut överallt får den unga läsaren ta del av en flyktresa och genom bokens bilder får de vuxna verktyg för att prata med barn om världen.

Bok 5

Du har rätt!

Jason Timbuktu Diakité, Matilda Westerman

En handbok om de livsviktiga rättigheter som alla barn och unga under 18 år har enligt barnkonventionen. Starka berättelser, råd och frågeställningar som berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och jobbiga föräldrar. Författarna vill ge läsaren en känsla av hopp, men också dela med sig av verktyg för att kunna vara delaktig och påverka sin egen vardag.

Bok 6

Krigsdagböcker 1939-1945

Astrid Lindgren

Under andra världskriget skrev Astrid Lindgren dagbok om vardagen i Stockholm. Krigsdagböckerna är en personlig skildring av hur dramatiska och fruktansvärda världshändelser påverkar oss alla. Dagboksanteckningarna är skrivna före hennes tid som känd författare. Under hela sitt liv kämpade Astrid mot krig och våld.

Bok 7

Vi kommer snart hem igen

Jessica Bab Bonde & Peter Bergting

I denna bok gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen i serieform. De berättar vad som hände dem och deras familjer och vad de kände. Förutom vittnesmålen finns en tidslinje, en ordlista och en lärarhandledning som öppnar upp för samtal om de allra svåraste.

Bok 8

Det flygande tältet

Rania Issa

I ett flyktingläger lever Kinanah tillsammans med sina vänner. De längtar efter sina hem som de tvingats lämna. Plötsligt en dag kommer en pojke vid namn Bashir till lägret, vilket på arabiska betyder ”Den som kommer med goda nyheter”. Han har tvingats skiljas åt från sin familj och med fantasi lär han de andra barnen i lägret att se världen som en magisk plats.

Boken belyser hur det är att vara barn som lever på flykt i väntan på trygghet.

Bok 9

Sabelles röda klänning

Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatiadi

Sabelle tvingas lämna sitt hem för att resa till ett land på andra sidan jordklotet tillsammans med sin mamma och pappa. Det enda hon hinner ta med sig är sin röda klänning som hon fått av sin mormor. Detta är en stark bildberättelse om flykt och att behöva lämna människor och minnen bakom sig.

Boken om Sabelle är tidslös och allmängiltig då den varken nämner någon tid eller plats.

Bok 10

Systern från havet

Ulf Stark & Stina Wirsén

Ensam över havet måste Sirkka resa till några främmande som hon inte känner. I det nya landet hon kommer till bor Margareta och mellan dem växer sakta en vänskap fram. Bilderboken Systern från havet är en berättelse som inte lämnar någon oberörd. Boken handlar om en stark vänskap i skuggan av kriget.

En sida till? Fortsätt läs!