Mammor som blir sjuka eller systrar som dör. Ibland händer det ofattbara – och världen behöver författare som inte väjer för att skriva om det som smärtar som allra mest. Som kan skildra livet när det är som svårast och visa att också skratt kan rymmas mitt i den nattsvarta sorgen.
Miziera deluxe följer två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort där fler unga dör i skjutningar. Aicha och Ali är tvillingar, trots att de kommer från samma familj ser tvillingarnas liv och förutsättningar helt annorlunda ut. Det de har gemensamt är den starka fasaden de håller upp mot sina föräldrar för att minska deras oro.
Passar ungdomar i åldern 15+.
De afghanska sönerna är Elin Perssons debut. När hon inte ägnar sig åt skrivandet jobbar hon med socialt arbete, och i hennes första bok skildrar hon tre unga personers livsöden på ett mycket drabbande sätt. Här får vi möta Rebecka som jobbar på ett HVB-hem. Varje dag träffar hon Ahmed, Hamid och Zaher. De är Afghanistans söner, och Rebecka på asylboendet är deras anhörig. Som ny på hemmet får hon rådet att ”lämna jobbet på jobbet”. Men det är svårt att inte bli berörd, och när det blir för mycket flyr hon ner till källaren och sitter där en stund. Passar 15 år och uppåt.
När hundarna kommer är en berättelse om kärlek, besatthet och våld. Jessica Schiefauers ungdomsroman tilldelades Augustpriset 2015 och handlar om Ester och Isak som blir vettlöst förälskade. Boken skildrar sommaren i en småstad då deras kärlekshistoria faller sönder för att sedan återuppstå. Det är också sommaren då en ung pojke misshandlas till döds vid en stilla insjö. Passar 15 år och uppåt.
Jenny Jägerfelds Comedy Queen är både sorglig och rolig, framkallar både gråt och skratt. För flera saker kan finnas samtidigt, och det gör det också för 12-åriga Sascha vars mamma har begått självmord. Som en överlevnadsstrategi bestämmer hon sig för att vara glad och rolig – en comedy queen. För om hon kan få folk att skratta kanske de den där livsfarliga gråten som bränner bakom ögonen försvinner. En viktig bok så nu också ska bli film! Från 9 år och uppåt.
Jag ger dig solen är en berättelse om både himlastormande kärlek och förkrossande sorg. Ungdomsromanen handlar om tvillingarna Noah och Jude, som alltid varit bästa vänner även om de är varandras motsatser. När Brian dyker upp förändras allt, och en tragedi drabbar syskonen. Några år senare, när de fortfarande inte pratar med varandra, sker ett möte som vänder deras liv upp och ner ännu en gång. För unga vuxna.
17-åriga Hazel har cancer. Hon kommer inte att bli frisk igen och det har hon vetat sedan hon fick diagnosen för några år sedan. Hennes mamma är orolig för att hon ska bli isolerad framför tv:n därhemma, och anmäler Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Mötena visar sig vara allt annat än uppiggande. Men en dag träffar hon Augustus Waters där, en kille som blivit friskförklarad från sin sjukdom. Det blir ett möte som förändrar allt, och deras kärlekshistoria blir just en sådan som man läser om i böcker. Förr eller senare exploderar jag är gripande historia om livet, döden och kärleken. Från 12 år och uppåt.
I början av 2000-talet kom antologin Kärlek och uppror där Siv Widerberg och Anna Artén hade samlat 210 dikter för unga människor. Nu finns en ny samling med dikter för unga. Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till Berör och förstör som introducerar en ung generation för svensk poesi. Från 15 år och uppåt.
Livet på en kylskåpsdörr är Alice Kuipers första bok och handlar om 15-åriga Claire som bor med sin ensamstående mamma. Eftersom Claire har fullt upp med sitt och hennes mamma har en stressad tillvaro som läkare så ses de inte så mycket. I stället kommunicerar de ofta med olika lappar på kylskåpet. Men deras relation förändras när det visar sig att mamman är sjuk och att deras tid tillsammans är utmätt. Det är en bok om relationen mellan mamma och dotter och hur den kan se ut när livet är som svårast. Passar 15 år och uppåt.
Minns ni den här boken från 90-talet? Jag saknar dig, jag saknar dig! tilldelades Augustpriset 1992 och har blivit lite av en kultbok i ungdomsgenren. 1990 fick författaren Peter Pohl ett brev från en läsare. Kinna Gieth skrev och berättade att hon och hennes tvillingsyster hade läst hans bok Alltid den där Anette! I slutet av den boken dör den ena tvillingsystern, och de både systrarna hade pratat om just det, om vad som skulle hända om någon av dem dog. Några veckor senare omkom Kinnas syster Jenny i en olycka. Peter Pohl och Kinna Gieth, som bara var 16 år, skrev den här boken tillsammans. Från 12 år och uppåt.