Presenttips till bebisar
0 till 3 år

Presenttips till bebisar

Det är aldrig för tidigt att väcka läslusten eller göra läsningen till en mysig stund. Här tipsar vi om några böcker som passar perfekt för nyfödda och bebisar.

Fotograf: Pexels

Det är aldrig för tidigt att väcka läslusten eller göra läsningen till en mysig stund. Här tipsar vi om några böcker som passar perfekt för nyfödda och bebisar.

Bok 1

Var är Sickan?

Sofia Rådström

Sickan är småbarnsfavoriten som hittar på roliga upptåg – på rim! I den här boken är Sickan försvunnen, men när ni lyfter upp flikarna dyker Sickan upp igen. Skönt för den vuxna att läsa en bok med ett underbart läsflyt och för bebisen att leka kurragömma och lyfta på flikarna. Boardbooks är också ett bebiståligt material som tål sugande munnar och hårda bebisnypor.

Här hittar du fler böcker om Sickan.

Bok 2

God morgon

Karin Wändahl

Det finns väldigt många böcker med godnattsagor, men godmorgonsagor är desto ovanligare. Här får ni läsa om morgonens bestyr på härligt rim.

Hej och hå, upp och stå.
Kläder på från topp till tå.

Bok 3

Knacka på

Anna-Clara Tidholm

En sann klassiker. Här tar ni er igenom ett hus fullt med upptåg. Texten är sparsmakad, förstås, men det finns mycket att se. Fast det roligaste är kanske att knacka på alla dörrarna för att komma till nästa rum.

Bok 4

Minibarnkammarboken: Sova

Här hittar du både korta sagor, dikter och härliga sånger. En bok som passar för de flesta tillfällen. Funkar från tidig ålder och flera år framåt. För vem vill inte sjunga lite då och då?

Här hittar du flera olika Barnkammar-böcker.

Bok 5

Mina första år

Den här boken är kanske inte riktigt för bebisen – till en början. Det är snarare till föräldern som får hjälp att samla minnen från barnets första år. En dag, i framtiden, kanske barnet får överta den. Då kan den läsa om de tidigaste minnena och se bilder på både släkt och vänner. En ovärderlig present.

Bok 6

Pelle Svanslös hjälper till

Gösta Knutsson & Ingrid Flygare

Det är fest i Uppsala och Pelle Svanslös är på väg för att möta sina vänner. Då hör han någon gråta i domkyrkan. Det är GammelMaja som har gjort illa sig. Pelle och hans vänner kommer till undsättning och även läsaren får hjälpa till. För att de ska lyckas behöver flikar lyftas och boken vridas. Pelle Svanslös hjälper till är en interaktiv bok som roar både små och stora.

Fler böcker om Pelle Svanlös hittar du här.

Bok 7

Bebbes första ord

Mervi Lindman

Charmiga Bebbe har varit med om många olika upptåg. Men än är det kanske lite tidigt för de historierna. Då kan det vara en bra idé att börja med uppslag av härliga Bebbe-illustrationer och några få ord att öva på. Även när orden sitter på plats är det roligt att fortsätta läsa Bebbes första ord. Kanske känner barnet igen bilderna från de andra Bebbe-böckerna?

Finns det en Bebbe-fantast i din närhet? Här är en lista med alla Bebbe-böckerna.

Bok 8

Plaskigt, Bobo

Maya Jönsson

Det regnar ute. Bobo beger sig ut för att plaska och ha skoj. Men det blir lite tokigt när Bobo och kompisens båt krockar. Hur ska det gå nu?

Hela Bobo-serien hittar du här.

En sida till? Fortsätt läs!