Presenttips till 4-åringen
3 till 6 år

Presenttips till 4-åringen

Söker du efter en present till en fyraåring? Vårt tips är så klart bilderböcker. De engagerar och utvecklar barnets språk, fantasi och nyfikenhet. Här är våra bästa presenttips till en fyraåringen som vill upptäcka nya världar.

Fotograf: Pexels

Söker du efter en present till en fyraåring? Vårt tips är så klart bilderböcker. De engagerar och utvecklar barnets språk, fantasi och nyfikenhet. Här är våra bästa presenttips till en fyraåringen som vill upptäcka nya världar.

Bok 1

Resan till landet Längesen

Elsa Beskow

Elsa Beskow är en av våra största barnboksförfattare och illustratörer genom tiderna. Men var ska man börja med hennes böcker? Det spelar egentligen ingen roll, men vi vill slå ett slag för Resan till landet längesen. Två barn sätter sig på en stock i skogen. Mitt i leken förvandlas stocken till en paraply som tar de till ett land långt, långt bort. Där finns det drakar och människor i nöd. Många äventyr väntar och kommer barnen lyckas ta sig hem igen?

Bok 2

Morsan är haffad

Daniel Sjölin & Klara Bartilsson

Skogsavverkaren med det passande namnet Karl Hygge är riktigt förbannad. Någon har förstört hans maskin och nu kan han inte hugga ner några fler träd. Det dröjer inte länge förrän Sabeltands och storasysters mamma blir gripen för brottet. Mamman lämnar ett nummer som barnen ska ringa. Vem väntar på andra sidan luren, och hur kan det hjälpa mamma, som har väldigt starka bevis emot sig. Och går det ens att rädda skogen?

Bok 3

Adjö, herr Muffin

Ulf Nilsson & Anna-Clara Tidholm

Runt fyraårsåldern börjar funderingar på döden ploppa upp, och då kan det vara bra att ha Adjö, herr Muffintill hands för att prata om ämnet.  Det är en älskad bilderboksklassiker som är en så vacker och sorglig skildring av döden. Berättelsen om marsvinet herr Muffins sista tid i livet kan få vem som helst att gråta.

Vill du ha fler böcker om döden? Kolla in den här listan.

Bok 4

Blå ugglan

Lotta Geffenblad

Det här är en bok som behandlar döden, eller framförallt tiden efter döden. Granlund och Stenberg bor tillsammans i en skogsglänta. En dag dör Stenberg och Granlund lämnas ensam med sorgen. Till en början. Sedan dyker en gigantisk blå uggla upp. Den tar plats i skogsgläntan och i hemmet. Med tiden som sorgen dämpas blir den allt mindre och en självklar del av Granlunds vardag. En dag syns den inte till, men finns ändå kvar. Då är Granlund redo för nästa kapitel i livet. Vad kan det vara?

Bok 5

Aldrig i livet

Beatrice Alemagna

Det är dags för fladdermusen Pascaline att börja skolan. Mamma och pappa tjatar att hon ska gå dit, men hon vägrar. Hon vägrar så mycket att hennes vrål får mamma och pappa att krympa. Nu behöver Pascaline ta med sig sina föräldrar till skolan.  Samtidigt som de andra barnen är ledsna och oroliga i den nya miljön så har Pascaline fullt upp att tänka på annat. Hennes miniatyrföräldrar stör i undervisningen. Är det kanske bäst att gå till skolan på egen hand ändå?

Bok 6

Räven & Mullvaden: En spökhistoria

Cecilia Heikkilä

En gotisk spökroman, i bilderboksformat. De två bästisarna Räven och Mullvaden bor vid kusten och sommaren går mot sitt slut. Räven har bunkrat upp med godsaker och annat nödvändigt för att klara hösten och vintern som kommer. Mullvaden har inte varit lika förutseende. Istället går den till Räven varje kväll för att äta och få en god bok läst för sig. Missnöjet växer allt mer hos Räven och när maten är slut börjar hungern förändra Räven till en mer skrämmande version. Vad ska Räven äta? Kanske en sniken Mullvad skulle passa bra? Eller finns det fortfarande räddning för Rävens tidigare bästis?

Bok 7

Boken som inte ville bli läst

David Sundin

När David Sundins barnboksdebut blev en sensation när den släpptes år 2020. Den handlar om en bok som inte vill bli läst och det blir en kämpig högläsningsstund för den som läser högt. Fast framförallt blir det en mysig och rolig högläsning som väntar!

Bok 8

Tre berättelser om Pippi Långstrump

Astrid Lindgren & Ingrid Vang Nyman

Vad vore vi utan Pippi Långstrump? Barnbokslitteraturen hade nog varit flera snäpp tråkigare. Här finns tre klassiska berättelser om världens starkaste tjej och hennes vänner Tommy & Annika. Här får vi höra om när Pippi flyttar in i Villa Villekulla, när de försöker lista ut vad en spunk är för något, och när de bosätter sig i Humlegården ett tag.

En sida till? Fortsätt läs!