Presenttips till 5-åringen
3 till 6 år

Presenttips till 5-åringen

Letar du efter en perfekt present till en femåring? Böcker är ett fantastiskt val som både underhåller, inspirerar och lever länge. Här har vi samlat några av de bästa presenttipsen för barn i femårsåldern.

Av: Sebastian Folcker
Fotograf: Pexels

Letar du efter en perfekt present till en femåring? Böcker är ett fantastiskt val som både underhåller, inspirerar och lever länge. Här har vi samlat några av de bästa presenttipsen för barn i femårsåldern.

Bok 1

Mitt lyckliga liv

Rose Lagercrantz & Eva Eriksson

Det är dags för Dunne att börja skolan och det är så pirrigt! Tänk om Dunne inte får någon vän där? Då blir det katastrof. Som tur är så finner Dunne och Ella Frida varandra direkt. Hela höstterminen är toppen, de gör så mycket roligt ihop. Men under jullovet har något hänt. Ella Frida kan inte ens berätta vad, så fröken får göra det… Hur ska Dunne någonsin bli lycklig igen?

Alla Dunne-böckerna hittar du här.

Bok 2

Sagasagor Läs tillsammans: Tävlingen

Josefine Sundström & Emma Göthner

Saga Lovisa Larsson har besökt av sina storkusiner. De är så duktiga på att cykla, så Saga har inte en chans när de tävlar. För att imponera på dem cyklar hon ner för områdets största och brantaste backe. Äntligen får hon kusinernas respekt! Lyckan blir dock kortvarig, för när kusinen Albin försöker sig på samma branta backe är det på väg att sluta illa.

Sagasagor Läs tillsammans är böcker där små korta bitar av berättelsen är skriven med versaler. Tanken är att den vuxna läser den vanliga texten och barnet läser texten med stora bokstäver – om man vill så klart. Perfekt lästräning för den som försöker lära sig läsa.

Här kan du läsa mer om SagaSagor-böckerna.

Bok 3

LasseMajas Detektivbyrå: Rymdmysteriet

Martin Widmark & Helena Willis

Det händer alltid något roligt i Valleby. Sveriges mest älskade deckarduo, Lasse och Maja, måste lösa ett nytt mysterium när en astronaut kommer på besök. Astronauten Valfrid Hårding ska resa till Neptunus och utser Barbro Palm till sin medresenär. Alla är uppspelta, men Lasse och Maja anar ugglor i mossen. Neptunus är ju jättelångt bort. Är det något som inte stämmer med astronauten? Och vad är det han vill i så fall?

Här är en lista med alla LasseMaja-böckerna.

Bok 4

Musse & Helium: Mysteriet med hålet i väggen

Camilla Brinck

På bara några år har Musse & Helium blivit mössen som Sveriges barn har tagit till sina hjärtan. Det här är första boken om de två mössens äventyr i Djurriket. De bor hemma hos Camilla, men en dag upptäcker de ett hål i väggen. När de kliver igenom kommer de till en annan värld. Där får de veta att de är prins och prinsessa i det magiska Djurriket. Men deras föräldrar är försvunna, och den magiska Guldosten likaså. Nu måste Musse & Helium hitta Guldosten, samtidigt som de måste undvika de farliga Duvjägarna.

Här har vi listat alla Musse & Helium-böckerna i ordning.

Bok 5

Kapten Kalsong

Dav Pilkey

George och Howard är två påhittiga busungar som hamnar i rektorns grepp för att han har videobevis från när de skojar med skolans fotbollslag. För att göra sig fria hypnotiserar de rektorn att tro att han är Kapten Kalsong, hjälten i deras älskade serietidning som de sprider runt på skolan. Till en början är det jätteroligt, men sen drar rektorn iväg för att lösa brott. Problemet är ju att han inte har några superkrafter!

Dav Pilkeys berättelser om Kapten Kalsong är en hysteriskt rolig och urflippad serie böcker, charmigt ritade i seriestrippformat. Böckerna är sålt i över 80 miljoner exemplar världen över och har fått många barn att lära sig läsa på egen hand.

Här har vi samlat alla Kapten Kalsong-böckerna i ordning.

Bok 6

Dimmornas gränd: Den vita fjädern

Katarina Genar & Signe Gabriel

I Dimmornas gränd bor kompisarna Dante och Paloma. En dag lockar katten Kosmos in de på en gammal övergiven teater. Inne i den stora teatersalongen börjar allt snurra runt och de två vännerna sugs upp i en virvel. När allt stillnar igen är teatern som ny. Har de rest i tiden? Och varför skickades de hit i så fall? Är det någon som behöver deras hjälp?

Katarina Genar är en mästare på att skriva lättläst och medryckande. Dimmornas gränd är hennes nya serie, men hon har tidigare gjort succé med bland annat Mystiska skolan-bokserien.

Bok 7

Handbok för superhjältar: Handboken

Elias Våhlund & Agnes Våhlund

Lisa bor hos sin mormor i några månader under tiden som mamma jobbar i en annan stad. Det är bra hos mormor, men Lisa vantrivs och mobbas i skolan. En dag rymmer Lisa från det taskiga killgänget och tar skydd i biblioteket. Där hittar hon en bok som lyser, som om den kallar på henne. Boken heter ”Handbok för superhjältar”. När hon bläddrar igenom den finner hon en massa instruktioner för hur man kan få superkrafter, och Lisas liv förändras för alltid.

Handbok för superhjältar är en bok som är oerhört svårt att lägga ifrån sig, med actionspäckade illustrationer i serieformat av Agnes Våhlund.

Här hittar du de andra Handbok för superhjältar-böckerna.

Bok 8

Nelly Rapp och Monsterakademin

Martin Widmark & Emil Maxén

Martin Widmark är en av våra största barnboksförfattare, som bland annat ligger bakom LasseMajas detektivbyrå. Nelly Rapp är en av hans andra stora serier och i Monsterakademin, den första fristående delen, får vi veta hur Nelly Rapp får sitt monsteragentmärke med hjälp av de tre L:en: lugn, lärdom och list. Uppdraget är att ta hand om en blodtörstig vampyr, med tandvärk!

Här har vi listat alla delarna i Nelly Rapp-serien. 

En sida till? Fortsätt läs!