15 viktiga barn- och ungdomsböcker om demokrati
Böcker

15 viktiga barn- och ungdomsböcker om demokrati

Trots att våra barn och unga inte får rösta än på många år är det viktigt att börja involvera och förbereda dem genom att läsa om samhälle, demokrati och allas lika värde. Och inte minst deras egna rättigheter. Vi lovar, det blir kul.

Av: Johanna Stenius
Illustration: Andrea Pippins ur boken "Du har rätt"

Trots att våra barn och unga inte får rösta än på många år är det viktigt att börja involvera och förbereda dem genom att läsa om samhälle, demokrati och allas lika värde. Och inte minst deras egna rättigheter. Vi lovar, det blir kul.

Bok 1

Nånting, nån dag

Amanda Gorman och Christian Robinson

Amanda Gorman slog igenom på allvar när hon, som den yngsta poeten någonsin, framförde sin dikt The Hill We Climb under presidentinstallationen 2021. Här kommer nu en berättelse för de yngsta med ett tydligt budskap om hopp och att den minsta gnutta vänlighet kan leda till en bestående förändring. Tillsammans kan vi göra världen till en bättre plats.

Översättare: Tessa Ramstad

Bok 2

Du har rätt!

Jason Timbuktu Diakité, Matilda Westerman

En handbok om de livsviktiga rättigheter som alla barn och unga under 18 år har enligt barnkonventionen. Starka berättelser, råd och frågeställningar som berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och jobbiga föräldrar. Författarna vill ge läsaren en känsla av hopp, men också dela med sig av verktyg för att kunna vara delaktig och påverka sin egen vardag.

Bok 3

Barn som förändrat världen

Jenny Strömstedt & Beata Boucht

Boken om 17 smarta, starka och handlingskraftiga barn som gjort världen till en bättre plats. Vi får bland annat läsa om Louis Braille som uppfann blindskriften, Liam Hannon som bredde smörgåsar åt hemlösa och Muzoon Almellehan som gick från tält till tält i flyktingläger för att övertala föräldrar att låta sina döttrar gå i skolan i stället för att gifta sig. Och såklart Greta Thunberg som påverkat världspolitiken något otroligt.

Bok 4

Stopp! Min kropp!

Rädda Barnen, Hanna Thermaenius och Henrik Backberg

En lättläst, inspirerande bok som handlar om samtycke och barns rätt till sin egen kropp. Boken utgår ifrån fem teman som alla består av en berättelse och kluriga fakta- och frågeuppslag där barn och vuxna kan interagera tillsammans utifrån de viktiga budskapen. Begreppet ”Stopp! Min kropp!” togs fram av Rädda Barnen 2013 för att barn så tidigt som möjligt ska förstå värdet av kroppslig integritet och att våga säga (eller visa) ja eller nej.

Bok 5

Dom som bestämmer

Lisen Adbåge

På gården finns ”Dom som bestämmer” och ”Vi som inte får vara med”. Men varför bestämmer alltid dom som bestämmer? Och vad ska vi som inte får vara med göra för att få vara med? Eller vänta nu… Vill vi ens vara med? Vi kanske bara vill vara ifredEn tuff, kaxig och smart bilderbok om de påhittiga, men lite lågmälda, barnens förhållningssätt till dom som bestämmer på gården.

Bok 6

Svensk politik

Oskar Degard

Som medlemmar i en demokratiskt styre har vi rösträtt vilket medför ett stort ansvar om att välja vilka som ska styra vårt land. Men det kan vara svårt att förstå hur Sverige styrs. Serien Fatta svårt gör komplexa ämnen svåra att förstå. I Svensk politik kan du fräscha upp minnet om vad regeringen gör, varför vi har ministrar och vad exakt en grundlag är.

Bok 7

Det flygande tältet

Rania Issa

Kinanah lever tillsammans med sina vänner i ett flyktingläger. En dag kommer en ensam pojke till lägret, Bashir, vilket på arabiska betyder ”Den som kommer med goda nyheter”. Bashir har skiljts från sin familj och tvingats hitta nya sätt för att klara av sin situation. Med fantasi lär han de andra barnen i tältlägret att se på världen som en magisk plats. Men de vuxna ser inte vilken glädje Bashir sprider bland de andra barnen, trots att han fått Kinanah att skratta för första gången på länge. Och snart anklagar de vuxna Bashir för att ha stulit mat. Till slut tvingas Kinanah att välja – ska hon ställa sig på de vuxnas sida, eller vågar hon lita på att Bashir inte är någon tjuv, utan en vän att lita på?
Boken ges ut i samarbete med ”Books for Syria”, ett UNESCO-finansierat projekt som distribuerar böcker till barn som befinner sig på flykt. ”Det flygande tältet” ges ut med både svensk och arabisk text, vilket gör att den kan läsas och användas i många olika sammanhang.

Bok 8

Talmannens hämnd

Martin Widmark och Petter Lidbäck

En humoristisk och actionfylld politisk thriller. Barnen har fått en egen talman för att stärka deras rättigheter i samhället. Dagmar Persson, en erfaren men undanskuffad tjänsteman på Regeringskansliet, hinner knappt få det viktiga uppdraget förrän det glöms bort och kontoret förvandlas till en källarskrubb. Fast barnen kommer ihåg sin talman! De mejlar henne frågor om allt som är viktigt i deras liv och Dagmar svarar på ally, och passar på att avslöja pinsamheter om de dumma ministrarna som tagit hennes rättmätiga plats.
Men då har hon gett sig in i ett farligt spel, och hennes motståndare är inte att leka med … En rolig och spännande skröna med en halsbrytande handling, hela tiden med ett starkt patos i grunden: barns rätt till en egen talan!

Bok 9

Så funkar Sverige

Matilda Westerman

Matilda Westerman kommer direkt från Utbildningsdepartementet, och tillsammans med kluriga illustratören Johanna Kristiansson lär hon dig om det viktigaste, svåraste, konstigaste och bästa med Sverige! Så funkar Sverige är en bok för hela familjen som förklarar vårt samhälle så att alla kan förstå. Du får svar på en massa frågor och kanske ger den dig fler.

Bok 10

Momo eller kampen om tiden

Michael Ende

Flickan Momo har rymt från ett barnhem till en amfiteaters ruin i en okänd stad. Momo har en ovanlig förmåga, hon kan lyssna som ingen annan och de som bor i närheten av amfiteatern upptäcker att livet blir lite lättare efter att de varit och pratat med henne. Men en dag kommer hemliga män klädda i grått och stjäl deras tid. Momo måste därmed ta upp kampen mot dessa tidstjuvar för att rädda alla sina vänner.

Bok 11

Scoopet: samlingsvolym

Martin Widmark & Erik Fichtelius

Början på en ny bokserie med fokus på ungas rätt att granska och påverka sin omvärld. Häng med när en grupp 11-åringar startar en egen nättidning, som får konsekvenser de aldrig kunnat ana. De hamnar mitt i en spännande nyhetsrapportering där det inte alltid är helt lätt att veta vad som är nyheter, sanning eller åsikter …

Bok 12

Falafelflickorna

Christina Wahldén

Den första svenska boken för barn som handlar om hedersbrott. Vi befinner oss i en av de förorter som polisen har beskrivit som ”särskilt utsatta”. I centrum står flickan Hawa, som snart ska börja högstadiet. Hon har en problematisk hemsituation men lever för sin stora dröm: att en dag komma in på polishögskolan. Under sommaren startar Hawa en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa. Falafelflickorna är skriven som en feel-good-berättelse med både värme och humor, men kan även läsas som en guide över några av barns mest grundläggande rättigheter. Ytterst handlar Falafelflickorna om barnets rätt att själv få bestämma över sitt liv.

Bok 13

Skamlös

Amina Bile, Sofia Nesrine Srour, Nancy Herz

Hur hittar du dig själv när andra ständigt berättar för dig vem du borde vara?
Under drygt ett år samlade Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour och Amina Bile in berättelser från tjejer och unga kvinnor från minoritetsmiljöer som upplevt negativ social kontroll. I deras bokdebut diskuteras hur det är att ständigt begränsas, tillrättavisas och skambeläggas. Hur frustrerande det är att klassiskt kvinnoförtryck göms undan bakom skeva uppfattningar om religion eller kultur.
Och med hjälp av alla berättelser och vittnesmål som författarna har samlat in ger de en bild av hur ord som ”skam” och ”heder” systematiskt missbrukas för att förtrycka kvinnor och tjejer. Ett problem som är lika allvarligt i Norge som i Sverige, men som många tidigare haft svårt för att närma sig. Men det är slut med det nu.

Bok 14

Fjärde riket

Maria Nygren

Tillsammans studerar en grupp ungdomar Hitlers väg till makten i ett grupparbete i skolan. Och plötsligt inser de hur de ska göra för att störta skolans drottning, Hedvig. Alla som inte vågar vara sig själva, som känner sig osäkra eller har blivit utnyttjade av Hedvig kommer att bli tacksamma. Och det visar sig vara så enkelt: det gäller bara att hitta något som förenar alla och berätta hur bra de är, att de förtjänar bättre. Precis som Hitler gjorde med tyskarna efter första världskriget. Men snart glömmer Blenda vad hon egentligen kämpar för. Det enda viktiga blir makten. Att få större makt, och att få behålla den. Till vilket pris som helst… Fjärde riket handlar om hur man manipulerar en grupp människor. Om makt och maktens påverkan på människor. Både på dem som har makt och på dem som inte har det.

Bok 15

Berättelsen om Sverige : texter om vår demokrati

Patrik Lundberg

I Sverige finns tre statsmakter: regeringen, riksdagen och massmedia, men det finns faktiskt fler. Berättelsen om Sverige är en bok som berättar om människor som försöker göra skillnad i landet. Författaren Patrik Lundberg tar med läsaren på en resa genom dagens Sverige och beskriver allt från fotbollsklubbar till flyktingar, från feminister till nationalister. Boken är läsning för alla åldrar, oavsett om man känner sig inkluderad i majoritetssamhället eller inte.

En sida till? Fortsätt läs!