Minns du Sandor slash Ida, Tvillingarna på Sweet Valley High och Matilda? Gör dig redo för mängder med nostalgi. Vi listar elva barnböcker du med allra största sannolikhet läste om du var barn på 90-talet.
Ebba och Didrik gjordes först som två separata delar till sommarlovsteater och senare som tv-serie på SVT. Christina Herrström skrev två böcker från manuset och samlingsvolymen Ebba och Didrik utgavs första gången 1995. Oavsett om du har radioteatern, tv-serien eller böckerna som främsta minne så är berättelsen om syskonen Ebba och Didriks kärleks- och familjetrassel en riktig klassiker.
Dagens motsvarighet: Ebba & Didrik! som gavs ut 2019.
Det går inte att göra denna lista utan J.K. Rowlings Harry Potter. Den första i serien, Harry Potter och de vises sten kom ut på svenska första gången 1999. Kanske läste du den själv, kanske läste dina föräldrar högt för dig. Oavsett vilket definierade dessa böcker barndomen för många födda på 80- och 90-talet.
Dagens motsvarighet: PAX-serien av Åsa Larsson och Ingela Korsell.
Lyssna på PAX-serien här.
Per Nilssons kanske mest populära ungdomsbok gavs ut 1992 och handlade om kärlek. En pojke blir kär i en flicka som han har tittat på i smyg under en tid. De börjar träffas men flickan är inte alls lika förälskad som pojken är, något han inte märker. När hon åker till USA kan pojken inte tänka på något annat än henne, men när hon kommer tillbaka har hon en annan kille.
Dagens motsvarighet: Stanna av Flora Wiström.
Lyssna på Stanna här.
En bok du och dina föräldrar antagligen läste när du var riktigt liten. Pappaharen och Lilla bruna Barnharen tävlar om vem som tycker mest om den andra och upptäcker att det är svårt att mäta känslor.
Dagens motsvarighet: Måste du! av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore.
Roald Dahls Matilda gavs ut första gången på svenska 1989 och har blivit en klassiker bland barnböcker. Matilda är riktigt smart och slukar böcker, men behandlas dåligt av sina föräldrar. En dag upptäcker hon att hon har övernaturliga krafter, krafter hon fått endast för att hjälpa andra.
Dagens motsvarighet: Nelly Rapp-serien av Martin Widmark.
En ungdomsroman som alla läste i början av 00-talet och belönades med Augustpriset. Ida är 16 år, bor i Stockholm med sin mamma och söker efter mening. Sandor är även han 16 år men bor utanför Göteborg och dansar balett. En kväll möts de båda på chatten, äntligen träffar de någon som fattar. Men vänskapen är inte utan svårigheter och Sandor och Ida ljuger för varandra. När Sandor dyker upp hemma hos Ida i Stockholm går allt fel.
Dagens motsvarighet: Tionde våningen av Christina Herrström.
Lyssna på Tionde våningen här.
Böckerna som du antagligen glömt att du plöjde i tweenie-åldern. Bokserien om tvillingarna Jessica (”Jessie”) och Elizabeth (”Lissie”), som tillsammans löste brott och mysterier och drogs in i kärleksdraman, var galet populära under 80- och 90-talet. Ofta var handlingen lite lagom såpa-inspirerad, men en del händelser var riktigt galna. Minns du hur Elizabeths bästa vän Enid blev förlamad i en flygkrasch, och sedan mirakulöst återfick rörligheten? Eller när tjejernas onda trilling Margo planerade att mörda Elizabeth och stjäla hennes identitet? Galet.
Dagens motsvarighet: Wursten och veganen av Åsa Asptjärn.
Lyssna på Wursten och veganen här.
En aktivitetsbok du läste med dina föräldrar som riktigt liten. Upplägget är enkelt men mycket effektivt: du bläddrar igenom blad med flera dörrar i olika färger och ska knacka på för att se vad som händer bakom dörrarna.
Dagens motsvarighet: Rulla, rulla lilla Nystan av Åsa Nordström och Jesus Verona.
En fantastiskt rolig bilderbok om en ovanlig familj. 6-åriga Else-Marie har inte en pappa, hon har flera, och de är dessutom riktigt små. När småpapporna ska hämta Else-Marie på fritis för första gången blir hon orolig att något ska gå fel.
Dagens motsvarighet: Pappas långa ben av Nadine Brun-Cosme och Aurélie Guillerey.
Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de flyr judeförföljelserna i Österrike för Sverige. Det enda de vet om Sverige är att de ska bo på en ö i Göteborgs skärgård. Men när de kommer fram är inget som de förväntat sig, det luktar fisk överallt och ingen talar deras språk. En ö i havet är den första av tre böcker som skildrar syskonens livsöden i skuggan av andra världskriget och lästes av många barn på 90-talet.
Dagens motsvarighet: Detta är mitt liv av Rose Lagercrantz och Anneli Furmark.
Idag känns böckerna om Bert och Sune rätt så förlegade när det kommer till synen på könsroller och hur tjejer och killar beter sig gentemot varandra, men på 90-talet var Bert-serien bland det roligaste du kunde läsa. Böckerna om tjejtjusaren Bert var fulla av humor, pinsamheter, hångel och tankar om kroppen och sex.
Dagens motsvarighet: Miras Martin av Anna Ehring.