Att ta en titt i sin barndoms bokhylla är en riktig nostalgitripp. Minns du böckerna om Katitzi, den politiska När Robert hade barnvakt och den uppmärksammade Kram?
En barnbok om hur barn blir till som präglas av det frispråkiga 70-talet. Här är det inget som döljs eller förskönas utan barnen får veta exakt hur barn blir till, kroppens anatomi och sex. De rättframma förklaringarna i kombination med de detaljerade illustrationerna kan med största sannolikhet få de flesta föräldrar att skruva på sig idag.
Dagens motsvarighet: Hur görs bebisar? av Cory Silverberg.
Katarina Taikons böcker följer romska Katitzi från barndomen till tonåren. Katitzi är viljestark och egensinnig och det är ur hennes perspektiv som frågor om rättvisa, utanförskap och fördomar skildras. Böckerna fick stort genomslag när de först gavs ut och kom att påverka synen på och livet för de romer som då levde i Sverige.
Dagens motsvarighet: Mizeria av Melody Farshin.
En klassiker bland barnböcker för de små. Få kompisar är lika olika som Lilla Anna och Långa Farbron. Hon är kort och modig, han är väldigt lång och lite feg. Trots det är de allra bästa vänner.
Dagens motsvarighet: Vännerna fixar museum till alla av Ninni Oljemark.
Barn har läst böckerna om hästen Vitnos i flera decennier, men de allra flesta böckerna gavs ut på 70-talet. Vitnos är ett gotländskt russföl som tillsammans med bästa vännen Vips ger sig ut på äventyr.
Dagens motsvarighet: Full galopp, Sigge av Lin Hallberg.
I Jasons hus bor alla möjliga människor, däribland arga Agnes. Man får varken prata eller skälla i trappuppgången, spela piano hemma eller sjunga. Om arga Agnes hör ett ljud slår hon med kvasten i taket eller bankar med nävarna. Hon tror att alla i huset väsnas bara för att retas med henne. Men en dag är det helt tyst i huset och istället för att bli glad är Agnes rädd.
Dagens motsvarighet: Vem är arg? av Stina Wirsén.
I den första av tre böcker skildrar Barbro Lindgren sin uppväxt från tio till femton års ålder. I dagboksform berättar Barbro om vardagslivet en villa i en Stockholmsförort precis när hon upptäckt att det finns en del saker man inte vill berätta för någon, inte ens för sin mamma. Hon skriver om skolan, pojkar, familjen, om sin sjuka granne Svenson och flickan Inga som är utfryst.
Dagens motsvarighet: Dagbok för alla mina fans: Helt ute av Jeff Kinney.
Pojken Robert bor i ett välbärgat hem men tycker inte att han får tillräckligt med uppmärksamhet eller kärlek från sina föräldrar. Då dyker Kalmar upp, en snäll men alkoholiserad man som går runt med en burköl i fickan och förvarar sina tillhörigheter i en stubbe. Kalmar ger Robert den uppmärksamhet och det självförtroende han behöver och uppmuntrar honom att leka vildare.
Dagens motsvarighet: Chinos tjocka kinder av Maria Nilsson Thore.
En enkel bilderbok som väckte stor uppmärksamhet när den gavs ut 1970. Bokens politiska budskap ömsom hyllades, ömsom sågades. Sprättens fabrik smutsar ner miljön, och när han bajsar rinner det direkt ut i ån. Men han bryr sig inte om något av det. När fabrikens miljöförstöring gör människor sjuka blir de alltmer arga och gör motstånd.
Dagens motsvarighet: Första naturhjälpen tältar av Grethe Rotböll och Anna-Karin Garhamn.
När bröderna Karl och Jonathan Lejon dör kommer de till Nangijala, ett land bortom stjärnorna, och får efternamnet Lejonhjärta. Tillsammans med draken Katla sätter den ondskefulla Tengil skräck i landet. Karl och Jonathan ansluter sig till motståndsrörelsen för att besegra Tengil.
Dagens motsvarighet: Till Vial av Henrik Ståhl.
En ungdomsroman som vid utgivningen 1973 väckte stor uppmärksamhet för skildringen av tonåringars sexualitet. Jonnie och Katarina är båda 13 år gamla och försöker navigera bland känslor, kärlek, sex och vänskap.
Dagens motsvarighet: Mycket mer än en puss av Mårten Melin.
Hur blir barn till – egentligen? I denna kultklassiker är inte ens de minsta detaljerna dolda i vad . som händer med mammas och pappas kroppar, hur ont förlossningen gör och hur tungt det kan vara efteråt. Men den avskalade sanningen till trots, det här är en helt underbar och färgglad bok om familjeliv som fortfarande säljer massor som översatt i bland annat Tyskland. Gunilla Hanssons illustrationer är oslagbara!
Dagens motsvarighet: Boken om att få syskon av Maria Frensborg och Maija Hurme