Främmande planeter, svarta hål och läskiga utomjordingar – det finns mycket spännande att upptäcka i rymden. Ta en resa genom solsystemet med dessa 17 barnböcker!
Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt
av Marcus Wandt, Annika Meijer och Mattias AnderssonHur känns det att tyngdlös sväva in i köket för att äta frukost? Vad gör man resten av dagen på en rymdstation? Hur känns det att titta ner på vår planet från ett oändligt universum? Marcus Wandt, Sveriges senaste astronaut, vet svaren på detta och mycket, mycket mer!
Passar 6-9 år.
Den actionspäckade serien Mars tur och retur är en serietecknad rymdresa – för alla som drömmer om att någon gång skjutas upp i en rymdraket. Serien tar sin början på rymdakademin i Lappland, där eleverna legat i hårdträning för den kommande rymdresan. Målet för färden är den röda planeten: Mars. Följ med på ett äventyr bland asteroider och svarta hål!
Passar 6-9 år.
I kväll lyser stjärnorna klara över Sagoskogen. Familjen Kanin har kämpat sig upp på observatorieberget för att beskåda stjärnor och planeter. Lillebror Kanin älskar rymden – och allt som finns i den. Genom sitt teleskop kikar Lillebror på månen, som är så stor och vacker. Och så plötsligt kommer någonting annat in i synfältet…En lite läskig och mycket knasig berättelse om rymdvarelser som vill erövra allas vår favoritfamiljs skog!
Passar 3-6 år.
Bosses förväntningar när han kommer till mormor på landet är låga. Han tycker nämligen att skogen är urtråkig. Rymden, däremot, intresserar honom mycket mer! På Bosses och mormors utflykt berättar Bosse allt han kan om rymden, men ju längre in i skogen de kommer, desto mer fascinerad blir han av skalbaggar som skjuter exploderande gas och myrstackar som består av hela samhällen. Kanske liknar allt underligt liv på jorden och allt exalterande som finns i rymden varandra mycket mer än han tidigare trott? Planeten vi bor på snurrar ju runt bland alla andra himlakroppar i universum…Så det måste väl betyda att Bosse och mormor redan befinner sig i rymden?
Passar 3-6 år.
Det första djuret i rymden var en hund som hette Lajka! I Berättelsen om lilla L och rymdhunden Lajka berättar Lajka själv om hennes liv innan rymdresan…Och alla förberedelser hon får genomgå inför uppskjutningen i rymden – som att lära sig dricka vatten i fast form och snurra runt i en lustig tunnel. Men tankar och glada minnen av frihet från tiden innan hon hamnade på rymdskeppet får också ta plats! Boken är gripande och poetisk, full av liv och sorg, eftersom man som läsare så småningom förstår vad som väntar Lajka. Till boken hör även en faktadel om rymdkapplöpningen mellan Sovjet och USA och om sputnikprogrammet med tillhörande autentiska foton och bilder från 1950-talet.
Passar 9-12 år.
Första delen i rymdäventyret Kepler62. Ari och hans lillebror Joni har problem. Jorden är överbefolkad och naturresurserna minskar. Till råga på allt är Joni sjuk och Ari gör allt för att få honom att hålla humöret uppe. När de får tag på det populära datorspelet Kepler62 ger de sig i kast med att klara hela spelet – något som ingen tidigare lyckats med. I början verkar det mest vara ett spel, men snart visar det sig vara något mycket mer än så. Enligt ryktet ska den som klarar ut Kepler62 föras till en okänd plats och träna inför ett rymduppdrag.
Hittills finns det fem delar av Kepler62 utgivna på svenska. Serien har översatts till elva språk och vunnit flertalet priser.
Perfekt för dig som älskar böckerna om Rymdpiloterna, och rymden i allmänhet. Ava försöker pigga upp (?) sin tvillingbror Ivo som surar. Det gör hon med hjälp av några miniraketer som sätts på Ivos rygg. En tur ute mitt i universum måste väl Ivo tycka är roligt? Eller?
”Lasersvärdet” är den andra, fristående boken i serien Rymdskeppet Hajen. Det är en ”Lite mer att läsa”-bok, vilket innebär att det passar barn som lästränar och som vill ha mycket bilder med lite längre stycken text än i ”Lätt att läsa”-böckerna.
Henrik Ståhls Till Vial är en poetisk äventyrsberättelse om syskonkärlek som utspelar sig i rymden. Här följer vi två syskon, Gladys och Keaton, som befinner sig på ett rymdskepp som ska ta dem bort från jorden till exoplaneten Vial. En dag indikerar rymdskeppet att det finns ytterligare en varelse ombord och ingenting blir som syskonen tänkt. Passar barn 9-12 år.
Läs mer: 11 kultförklarade barnböcker som fortfarande finns att köpa
Den skruvande och roliga uppföljaren till Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan! Rymdpiloterna Max, Kim och Sam vill titta på det mystiska svarta hål som har öppnats nära rymdstationen. Det här med att allting blir tvärtom i svarta hål låter ju så spännande! När de ser de söta enhörningarna som har fastnat i det svarta hålet kan de såklart inte låta bli att släppa ut dem. Men när enhörningarna kommer ut förvandlas de till sin motsats – och nu är tre ondskefulla dödsmördare lösa i rymden. Passar barn 6-9 år.
Den 12:e delen i den enormt älskade serien om Kapten Kalsong. Universums smartaste planet har exploderat och lite gegga från planeten har slungats ut i rymden för att landa framför fötterna på den onda gympaläraren magister Barsk. Som åt upp geggan och blev supersmart. Han lyckas göra ett gift som förvandlar vanliga och roliga barn till lydiga, duktiga och tråkigt perfekta barn. Mänsklighetens framtid ligger i George och Harolds händer. Passar bra 6-9 år.
En samlingsvolym som innehåller Maths Claessons kritikerrosade böcker om Linux: Uttagningen, Kristallstaden och den nyskrivna Pandemi. Linux bor i ett framtida Stockholm och drömmer om att bli rymdpilot. På rymdstationen Kristallstaden får han ett nytt liv och drömmen om att bli rymdpilot kommer allt närmre. Men tusentals kilometer bort hotas Jorden av en gigantisk pandemi. När hans familj, vänner och Elvira behöver Linux hjälp börjar allt falla samman. Passar barn 12-15 år.
”Som Harry Potter-böckerna, fast i rymden.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter
En bok som blandar saga med fakta och lär er allt ni velat veta om solen, planeter, kometer, asteroider och mycket mer. Möt rymdfantasten Professor Oxno och de nyfikna syskonen Jack och Juni. Tillsammans utforskar de solsystemet i sin sopdrivna raket (och blir faktiskt de första människorna att traska omkring på Mars)! Passar barn 6-9 år.
Läs också: 11 sorgliga barnböcker som får vuxna att hulka av gråt
Den andra delen i serien Rymdklubben E.T. som den här gången tar sig an ett farligt och inte helt lätt uppdrag. En livrädd katt har fångats av ett läskigt monster på Mars – och rymdklubben ska rädda den. Vilken tur att Eskil kan så mycket om rymden. Och vilken tur att Tova är bra på att prata rymdspråk – som även en katt kan förstå. Men hur ska de få det läskiga monstret att släppa taget om fången? Passar barn 6-9 år.
Den blå raketen står redo. Rymddräkterna är testade och matsäckskorgen packad. Allt är noga fastsurrat för att inte börja sväva omkring under färden. Nu kör vi, säger Nalle. Majsan trycker på startknappen. Det pirrar i magen. Motorerna dånar och pilen på hastighetsmätaren darrar. Med ett svooosh lämnar raketen jorden. Mot månen! Passar barn 3-6 år.
Bertil Enstöring håller sig helst för sig själv. Men lugnet störs av den påstridiga gubben Björkman. Jorden har blivit en riktigt irriterande plats att bo på – så han bestämmer sig för att flytta till en ny planet. En som är helt obebodd, perfekt för en eremit. Äntligen lugn och ro! Men lugnet varar inte så länge. Björkman är inte den som ger sig så lätt och till slut behöver Bertil Enstöring hjälp. Han kontaktar sin gamle vän Skrot-Nisse, men Nisse är för gammal för sådana äventyr. Men Pelle är kanske sugen på ett rymdäventyr? Passar barn 3-6 år.
Den 20 juli 1969 sätter Neil Armstrong och Buzz Aldrin ner månlandaren vid Stillhetens Hav. En femtedel av jordens befolkning håller handan framför sina tv-apparater. Samtidigt, på andra sidan månen, glider Michael Collins genom mörkret i en liten rymdkapsel. Bea Uusmas debutbok från 1999 handlar om den tredje astronauten på Apollo 11. Han som reste hela vägen till månen men ändå inte fick hoppa ner. Det är en bok om 701 strömbrytare, spakar, tangenter och alarmknappar, och vad man tänker på när man är ensam på månens baksida. Passar barn 6-9 år.
Hur är det uppe i rymden … egentligen? Varför bestämde man sig för att skicka folk till månen? Hur åt dem? Och gick på toaletten? Hur kändes det att vara på månen? Och hur var det att komma tillbaka till jorden igen? Vad är de där mörka fälten som man ser, hur hamnade de där? Och hur fungerar det här med månen och tidvattnet på jorden? Lär er allt om rymden!