Tips till  - en bok för varje år fram till tio
0 till 3 år

Tips till - en bok för varje år fram till tio

Silverskedar, filtar och smycken i all ära. Vad kan vara bättre än att ge en nyfödd läsupplevelser för tio år framåt? Här är tips på tio böcker som passar för varje år, från noll ända upp till nio år.

Silverskedar, filtar och smycken i all ära. Vad kan vara bättre än att ge en nyfödd läsupplevelser för tio år framåt? Här är tips på tio böcker som passar för varje år, från noll ända upp till nio år.

Bok 1

0 år:
Visst kan vi sova

Hanna Bergenkull & Maria Trolle

Under barnets första år är det mycket som kretsar kring sömn. Sover barnet tillräckligt? Hur får man in en sömnrutin? När ska jag som förälder få sova? I Visst kan vi sova kombineras en godnattsaga med handfasta tips och råd från sömncoachen Hanna Bergenkull. Mysig och viktig läsning.

Bok 2

1 år:
Här är Sickan

Sofia Rådström

Det finns nog inga böcker som är så lästa som en uppskattad barnbok. Det kan bli samma bok tre gånger om dagen i ett års tid. Då gäller det att ha en bok som tål att läsas varje gång. Som till exempel Sickan-böckerna. Med roliga vardagssituationer och härliga rim blir den här läsningen inte lika repetitiv som det annars kan upplevas som. Dessutom är det tre böcker i en i den här utgåvan, vilket är bra för variationen.

Bok 3

2 år:
Min osynliga mormor

Maria Löfgren

När ett barn börjar nå tvåårsåldern så kan det vara lättare att lämna texten och djupdyka ner i illustrationernas detaljer. Min osynliga mormor handlar om Eddi som leker kurragömma med sin mormor. På varje uppslag får läsaren hjälpa Eddi att hitta mormor som gömmer sig någonstans. Där finns också ett myller av roliga saker som den vuxna och barnet kan peka på och prata vidare om, till exempel kläder och tavlor. Dessutom gömmer sig tio kameleonter på ett uppslag vardera. Läsningen tar kanske tio minuter, men diskussionerna vid varje uppslag kan förlänga läsningen avsevärt.

Bok 4

3 år:
Addis afro

Jali Madi Susso & Felicia Fortes

Addi ska ut och åka kälke. Mormor och morfar vill att han ska ha mössa på sig, men Addi tycker att afrot är bättre och finare. Det tycker också djuren som han träffar på i backen. Allt eftersom hoppar en räv, en uggla, en bäver och många fler djur ner i Addis afro för att värma sig. Addi får nog, men hur ska han värma de frusna djuren? Som tur är har Addi en idé.

Bok 5

4 år:
Vi är pirater

Anders Sparring & Per Gustavsson

Tillsammans med en katt vid namn kapten Kråka ger sig några barn ut för att leva livet som pirater. De lyckas göra en räd mot grannbarnen och i pirathålan är de precis på väg att fira sin lyckade attack när det bankar på dörren. Det är piraternas pappa och han är inte alls glad över anfallet på grannbarnen. Vad ska piraterna göra nu? FLY!

Bok 6

5 år:
Viktiga kartor

Sarah Sheppard

Runt femårsåldern börjar det blir mer lockande med världens alla hörn. Plötsligt börjar länder och kontinenter bli mer gripbart. Då är det hög tid att få en rolig kartbok, tycker vi. I Sarah Sheppards bok Viktiga kartor samsas en massa häftig och rolig fakta, uppdelade efter ämnen, tillsammans med en stor världskarta. Det finns också kartor över varje kontinent, med varje land utmärkt. Det öppnar världen för läsaren och gör det nästintill begripligt hur häftig världen är.

Bok 7

6 år:
Beppe testar: Den stora experimentboken

Beppe Singer

Läsning i alla ära, men ibland är ett härligt experiment svårslaget. Beppe Singer är mästaren på roliga experiment för barn. Här finns det instruktioner för en mängd experiment du kan göra både inomhus och utomhus. Det kan bli slemmigt, insiktsfullt, eller kanske till och med gott!

Bok 8

7 år:
Ovetenskapliga studier: Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt

Emma Karinsdotter & Marcus-Gunnar Pettersson

Ovetenskapliga studier: Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt är inte Det här är inte en sagosamling, utan snarare en novellsamling för barn. Nio historier som är allt ifrån underliga, makabra, sorgliga, fina, tänkvärda och roliga. Här finns en historia om en pappa som får korvfingrar och blir så frestande god att resten av familjen äter upp honom. En annan handlar om en docka hämnas när storasystern i familjen färgar hans hår blått. En tredje handlar om en mjölktand som försöker ta sig tillbaka till barnets mun. Det är minst sagt unikt, och underbart illustrerade av Marcus-Gunnar Pettersson.

Bok 9

8 år:
Åtta, snart nio

Rose Lagercrantz & Rebecca Lagercrantz

Olga Olsson är nöjd med det mesta, tills dagen då hennes mamma blir inlagd på sjukhus och hon måste bo hos sin moster och morbror. De är snälla, men snart skär det sig med kusinen som vill ha sina föräldrar för sig själv. Till slut blir det för mycket och Olga rymmer till sjukhuset. Det är inte lätt att klara sig utan det viktigaste man har. Men Olga upptäcker ganska snart att det finns andra människor än mamma som kan hjälpa en – till och med en kusin som till en början är taskig.

 

Bok 10

9 år:
Ishavspirater

Frida Nilsson & Alexander Jansson

Piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att jobba i hans diamantgruva. Han är så fruktad att ingen vågar söka efter barnen som blir kidnappade. Tills den dagen han tar Siris lillasyster, Miki, vill säga. Siri gör något som ingen annan har vågat. Hon ger sig av efter Vithuvud för att rädda Miki från piratens våld.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!