Men hur läskiga får barnböcker vara? Kan läsarna inte bli skadade, få mardrömmar eller påverkas negativt? Inte mer än de blir av annat i sitt liv, menar
Lotta Bergqvist på bokförlaget Bonnier Carlsen. Hon är redaktör för den extremt populära
Pax-serien. De snart tio böckerna i serien är typiska exempel på böcker som gör barn till storläsare, medan vuxna kan få hjärtat i halsgropen av alla obehagliga väsen som dyker upp.
– Men för barnen är det inte monster som skrämmer, det är det vardagliga som inte stämmer som skrämmer mer, förklarar Lotta Berggqvist.
Barn blir inte rädda för samma saker som vuxna
Huvudpersonerna i Pax-böckerna, Viggo och Alrik, bor i fosterhem och har en alkoholiserad mamma som inte behandlar dem bra. Det är för många barn väldigt mycket mer skrämmande än monster. Det visar också på varför dessa böcker blivit en så enorm framgång – trots det höga tempot så finns utrymme för det djupt mänskliga och det är där det bränner till.
Kanske blir barn inte så rädda för det som vuxna hoppar i taket åt på samma sätt. Därför kan böcker med ”spökhistorier” om barn som blir inlåsta på varuhus eller vars gulliga nallar om natten får helt andra egenskaper vara mycket mindre obehagliga för ett barn än relationsromaner.
Böckerna blir en verklighetsflykt
– Barn och vuxna läser in helt olika saker i en berättelse. Barn är så oerhört exponerade för läskiga saker, och de klarar det. Att läsa om läskiga saker i en bok kan vara ett bra sätt att hantera en turbulent omvärld, säger Lotta Bergqvist och fortsätter med att förklara att samma sak gäller för oss vuxna: ju fler obehagliga saker som händer i världen, desto mer expanderar skräcken i litteraturen.
– Böckerna blir en verklighetsflykt där man kan vara i det läskiga, men samtidigt ha sin vanliga trygga miljö omkring att landa i.
För oroliga föräldrar rekommenderar Lotta Bergqvist att de kanske läser böckerna i förväg eller läser böckerna tillsammans med barnen, så att de sedan kan prata om de frågor som böckerna tar upp.
– Undanhåll inte barnen skrämmande böcker! Barn kan oftast själva avgöra vad de vill läsa eller inte, säger Lotta Bergqvist.