Läs på egen risk! Därför är läskiga barnböcker bra
Böcker

Läs på egen risk! Därför är läskiga barnböcker bra

Blödande zombier, mord, och nordiska urväsen… Hur hemsk får en barnbok vara? Rätt så hemsk faktiskt, enligt experterna vi har talat med.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Montage. Shutterstock samt illustration av Henrik Jonsson från en Pax-bok

Blödande zombier, mord, och nordiska urväsen… Hur hemsk får en barnbok vara? Rätt så hemsk faktiskt, enligt experterna vi har talat med.

Boktips: 7 otäckingar du inte visste att dina barn älskar

”I spelet härskar det mystiska Ansiktet. Men får man ljuga för ett dataspel? När Ansiktet dyker upp i Villes drömmar börjar han ångra sig…”

Citatet ovan – en säljtext för nästa deckarsnackis? Nej! Det är förlaget Bonnier Carlsens beskrivning av barnboken Dataspelet, en lättläst bok för 6-9-åringar. För vad än föräldrar kan oroa sig för, så finns ett faktum: väldigt många barn älskar att läsa riktigt, riktigt läskiga böcker. En undersökning från Lunds universitet visar exempelvis att deckare, spänning och skräck hamnar bland de främsta genrer barn i åldern 9-12 år väljer. Och utgivningen anpassar sig – allt fler böcker av den typen kommer ut.

“...det är det vardagliga som inte stämmer som skrämmer mer”
Men hur läskiga får barnböcker vara? Kan läsarna inte bli skadade, få mardrömmar eller påverkas negativt? Inte mer än de blir av annat i sitt liv, menar Lotta Bergqvist på bokförlaget Bonnier Carlsen. Hon är redaktör för den extremt populära Pax-serien. De snart tio böckerna i serien är typiska exempel på böcker som gör barn till storläsare, medan vuxna kan få hjärtat i halsgropen av alla obehagliga väsen som dyker upp.

– Men för barnen är det inte monster som skrämmer, det är det vardagliga som inte stämmer som skrämmer mer, förklarar Lotta Berggqvist.

Barn blir inte rädda för samma saker som vuxna

Huvudpersonerna i Pax-böckerna, Viggo och Alrik, bor i fosterhem och har en alkoholiserad mamma som inte behandlar dem bra. Det är för många barn väldigt mycket mer skrämmande än monster. Det visar också på varför dessa böcker blivit en så enorm framgång – trots det höga tempot så finns utrymme för det djupt mänskliga och det är där det bränner till.
Kanske blir barn inte så rädda för det som vuxna hoppar i taket åt på samma sätt. Därför kan böcker med ”spökhistorier” om barn som blir inlåsta på varuhus eller vars gulliga nallar om natten får helt andra egenskaper vara mycket mindre obehagliga för ett barn än relationsromaner.

Böckerna blir en verklighetsflykt

– Barn och vuxna läser in helt olika saker i en berättelse. Barn är så oerhört exponerade för läskiga saker, och de klarar det. Att läsa om läskiga saker i en bok kan vara ett bra sätt att hantera en turbulent omvärld, säger Lotta Bergqvist och fortsätter med att förklara att samma sak gäller för oss vuxna: ju fler obehagliga saker som händer i världen, desto mer expanderar skräcken i litteraturen.

– Böckerna blir en verklighetsflykt där man kan vara i det läskiga, men samtidigt ha sin vanliga trygga miljö omkring att landa i.

För oroliga föräldrar rekommenderar Lotta Bergqvist att de kanske läser böckerna i förväg eller läser böckerna tillsammans med barnen, så att de sedan kan prata om de frågor som böckerna tar upp.

– Undanhåll inte barnen skrämmande böcker! Barn kan oftast själva avgöra vad de vill läsa eller inte, säger Lotta Bergqvist.

Bok 1

Samlade spöksagor: Mysigt och rysligt

En härligt mysrysig antologi för alla små spök- och monsterentusiaster. Läs om när Pelle Svanslös möter ett ”spöke” i domkyrkan och när Saga Louisa Larsson (Sagasagor) går ”Bus eller godis” för allra första gången. Dessutom får ni läsa om när Lillebror Kanin råkar gå in i ”fel” del av Sagoskogen, delen han lovat sina föräldrar att aldrig besöka… Här finns även några av Stina och Carin Wirséns brokiga läskigheter för dem som är lite yngre men som ändå vill vara med och bli lite skrämda. Det finns ju snälla spöken också, sådana som inte alls vill skrämmas utan bara hjälpa till.

Passar barn 3-6 år.

Bok 2

Mystiska skolan: Spökdiscot

Katarina Genar & Alexander Jansson

En lästläst och lagom läskig serie för nybörjarläsaren. Greta älskar sin händelserika och mystiska skola. Ikväll är det halloween, spökenas afton, och det är disco i matsalen. Men det hörs något mer från vinden — är det några som har fest? Följ med till skolan där man hör väsande andetag, lätta steg bakom sig och kusliga suckar i korridoren.

Passar barn 6-9 år.

Bok 3

Hej alla monster!

Jenny Bergman & Alexander Jansson

Till en början kan det verka som att pojken och hans mamma är helt vanliga. Men när pojken får bestämma går de på nattliga monsterpromenader. Vargar och spöken lurar i skogen, och till och med mamma blir elak. Om det blir FÖR läskigt kan man springa hem, så länge man springer snabbt nog så att ingen får tag i en… Ett poetiskt och läskigt bilderboksäventyr med rytmiskt språk och vackra illustrationer.

Passar barn 3-6 år.

Bok 4

PAX-böckerna

Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson

En bokserie som tagit hela Sverige med storm. I den lilla staden Mariefred börjar konstiga saker hända. Onda krafter försöker komma åt det gamla, magiska biblioteket under kyrkan och i takt med att väktarna blir äldre försvagas bibliotekets magiska skydd. Bröderna Alrik och Viggo får uppdraget att försvara biblioteket mot mörka krafter.

Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 5

Mumiens gåta

Kristina Ohlsson

Kusligt, spännande och lättläst för mellanstadiebarn. I Kristina Ohlssons tredje bok om Eldsala bildas det en natt ett stor slukhål i staden. Hålet avslöjar en gammal källare, men Herbert kan inte minnas att det någonsin funnits ett hus där. Samtidigt sprider sig en obehaglig stank i staden, och på kyrkogården hittas två kistor tomma i en av gravarna. Vart har de döda tagit vägen? Och vad har hänt i den gamla källaren? Herbert och kompisen Sally förstår snabbt att de är i stor fara. Ska de lyckas rädda Eldsala en sista gång, eller är det redan för sent?

Passar barn 9-12 år.

Bok 6

Den underbara familjen Kanin och Spöktåget

Jonna Björnstjerna

Häng med på en hisnande tågtur mot ett avgrundsdjup tillsammans med Lillebror Kanin och ett gäng hålögda spöken, skelett, huvudlösa grisar och andra vedervärdiga figurer. Det ryktas om ett spöktåg i Sagoskogen, och Lillebror Kanin hoppar av misstag på tåget när han skyndar hem från mötet med den lokala tågklubben. När Lillebror väl har placerat sina små tassar i en av vagnarna är han fast, för har man klivit på det fördömda tåget så går det tyvärr inte att kliva av. Vad är det för förbannelse som vilar över tåget? Varför tvingas man göra samma resa över ett stup varje kväll? Här krävs en smart, iakttagande tågfantast för att reda ut det hela.

Passar barn 3-6 år.

En sida till? Fortsätt läs!