Sagosamlingar
Elsa Beskow samlade även vissa av sina berättelser i vackra sagosamlingar. Böckerna finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på antikvariat.
Med klassiker som Puttes äventyr i blåbärsskogen, Solägget och Tomtebobarnen fortsätter Elsa Beskow att trollbinda generation efter generation. Vi har skapat en lista med hennes mest älskade böcker och mindre kända pärlor.
Med klassiker som Puttes äventyr i blåbärsskogen, Solägget och Tomtebobarnen fortsätter Elsa Beskow att trollbinda generation efter generation. Vi har skapat en lista med hennes mest älskade böcker och mindre kända pärlor.
1897 debuterade en då helt okänd 23-årig konstnär med en bilderbok för barn. Konstnären hette Elsa Maartman, och kom senare samma år att gifta till sig namnet Beskow. Boken var Sagan om den lilla lilla gumman, en av de få klassiska böckerna från bilderbokens barndom på 1890-talet som fortfarande läses av och för barn med samma glädje som förr. Den bygger på en folklig ramsa som Elsa Beskow själv fick höra som liten.
1898. Elsa Beskow lämnar fantasin till förmån för verkligheten i den här boken, där vi får följa några barns liv och lekar en sommar på Solbacka gård. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
1901. En tidlös saga om Putte och de äventyr han upplever när han ger sig ut i skogen för att plocka bär.
1905. Lilla Gnällmåns skriker och tjuter så fort han inte får som han vill. En häxa förtrollar Måns så att han sedan aldrig mer kan annat än att gnälla, och av det kan vi andra lära oss vikten av att vara snälla. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
1907. Vintern när Olle fyller sex år blir spännande. På sina nya skidor ger han sig av på en spännande tur genom vinterlandskapet, där han bland annat träffar på Farbror Rimfrost, Gumman Tö och Kung Vinter.
1908. H. C. Andersens kända saga Tummelisa med illustrationer av Elsa Beskow. Alla känner till berättelsen om den lilla flickan som föddes mitt inne i en blomma och som inte var mer än en tum lång. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
1910. Djupt inne i skogen lever Tomtebobarnen. De går i skola hos ugglemor, leker med skogens djur och hjälper sina föräldrar att plocka svampar och bär. Varje årstid innebär något roligt, men kanske erbjuder våren den största överraskningen av dem alla.
1912. Tidlös saga av Elsa Beskow om Pelle som får nya fina kläder av fårens ull. Tillsammans med Pelle får läsaren följa med från det att ullen klipps av fåren till det att mamma sytt klart hans nya kostym.
1914. Elsa Beskows tidlösa saga om de vackra blommorna och grönsakerna i trädgården. Tillsammans med lilla Lisa får vi vara med om en magisk midsommarfest. I en färgsprakande parad anländer blåklockor, pioner, daggkåpor, ängsull, rödbetor, bondbönor och ogräs för att fira midsommar i trädgården.
1916. I ett antal dikter får vi träffa Riddar Göran, den elaka Häxan Avundsjuka, Rismormor, Herr Tomat, den gyllene aspen och många fler. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
1918. I denna här klassiska sagan får vi träffa Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin som bor i ett gult hus i den lilla staden. Vi får också stifta bekantskap med Farbror Blå och den lilla svarta hunden Prick samt de föräldralösa barnen Petter och Lotta. Berättelserna om Petter och Lotta som flyttar in hos Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin fick Elsa Beskow inspiration till ifrån sina egna släktingar.
1920. Lasse tappar bort sin boll när han är ute och leker, och på sin jakt efter den träffar han på några av alla de som bor i trädgården. Han möter pojken September, en tjurig vinbärsgubbe, vackra fru Astrakan, ett sömnigt jordgubbsbarn och många fler. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
1921. Lillebror och Nallebjörnen ger sig av på en segeltur i den här rimmade sagan. De seglar både till Söderhavet och till Kina innan de åter styr kosan över fjärden och hem till mamma igen. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
Om farmor som berättar sagor för barnen, sagor hon drar sig till minnes utifrån en samling blommiga, ljusblåa och brunrosiga tyglappar som hon sparat på sig under åren för att göra ett lapptäcke av. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
1923. I Resan till landet längesen får vi följa Kaj och Kajsa som bor i närheten av en kullfallen trädstam som de brukar leka på. Deras granne är en trollgubbe som en dag förtrollar stammen så den blir till en flygande och talande drake. På draken ger sig de två barnen iväg till landet Längesen.
1924. Rosalind och hennes lilla hind vilar under grönan lind när de störs av en jägare och hans hund. Hinden flyr in i skogen och jägaren lovar, vid fjädern i sin gröna hatt, att leta rätt på hinden åt Rosalind. Det blir nu inte så lätt som jägaren trott. Hinden har under sin flykt hamnat i kungens trädgård och ett sånt näpet djur passar ju utmärkt i bur, tycker kungen. Men hinden matvägrar i sin gyllene bur! Kungen utlovar en stor belöning till den som kan få hinden att äta, och ni kan nog gissa vem som ensam kan lyckas med detta… Men Rosalind vill inte ha guld, hon vill ha sin hind!
1925. Tant Bruns födelsedag närmar sig och Petter och Lotta förbereder ett uppträdande tillsammans med Farbror Blå. Men plötsligt är Tant Bruns fina klänning borta och Farbror Blå misstänker att den berömda tjuven Lasse-Maja ligger bakom försvinnandet …
1927. Många barn har genom åren fått de rimmade verserna om månaderna och årstidernas växlingar i den här bilderboken upplästa för sig. “JANUARI börjar året, FEBRUARI kommer näst, MARS, APRIL ha knopp i håret. MAJ och JUNI blomma mest. JULI AUGUSTI och SEPTEMBER rika härliga framgå, men OKTOBER och NOVEMBER och DECEMBER äro grå.”
1929. Petter och Lotta heter de två barnen som bor hos tant Grön, tant Brun och tant Gredelin och i den här sagan råkar de ut för ett riktigt äventyr. Som vanligt ser det ut att gå riktigt illa i början – men som tur är ordnar sig allt till slut!
1930. En saga på rim om tre tomtebarn som bor med sin mamma i en hatt. är mamman far iväg över dagen vill barnen hjälpa till men råkar istället sätta eld på sin lilla hattstuga. Det sista ordet i varannan mening är utelämnat så att barnen själva ska kunna fylla i orden genom att rimma.
1932. Boken innehåller två berättelser om landet Långthärifrån. Den ena är en historia om när en eldsvåda bryter ut i den lilla staden Fläderköping, den andra en saga om slottet Dingelidång, där alla gråter och jämrar sig över den lille prinsen som fått en sticka i tummen. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
1932. Älvan hittar en dag ett stort, gult klot i mossan. Hon och djuren i skogen grubblar över vad det egentligen är hon hittat, kan det vara ett ägg från självaste solen?
1933. Tant Rödspätta, farbror Braxen och farbror Gädda blir förtrollade av en grodfé och kan rädda nyfikne lille Kvick undan ett liv i pojken Thomas burkakvarium. En spännande berättelse med vackra illustrationer.
1934. En saga på rim där läsaren själv får fylla i det sista ordet i varje vers. Sessalätt ger sig ut på upptäcktsfärd på andra sidan slottsmuren och träffar på några av skogens alla djur, bland annat en bamsig björn.
1939. En naturlyrisk bok om de två ekollonbarnen Ocke och Pillerill som en höstdag plötsligt blåser iväg på ett blad. Hasselflickan Nutta ger sig tillsammans med den snälla ekorren iväg för att leta efter sina försvunna vänner och det blir ett riktigt äventyr. I Elsa Beskows lekfulla rimsaga träffar vi också på tomtar och troll, en retsam skata, murkelgubben och påhittiga kastanjepojkar.
1941. Annika är en riktigt snäll och duktig flicka som kan hjälpa till med allt möjligt. Som att vakta kossan Majros när gärdsgården är trasig till exempel. Fast alldeles enkelt är det inte ens för Annika och så särskilt bara hade det nog inte gått om hon inte fått hjälp av den snälla hunden och en trevlig tomtefamilj! Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
1942. Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin, Petter och Lotta gör en utflykt med Farbror Blå i hans eka. Men det som skulle ha blivit en dagsutflykt går helt över styr! Barnen kommer på drift med båten, tanterna och Farbror Blå blir strandsatta och äventyret att ta sig tillbaka till fastlandet börjar.
1945. Många barn har genom åren fått den rimmade berättelsen om Anna och Bo uppläst för sig och samtidigt själva lärt sig alfabetet. Här får vi följa Anna och Bo på deras spännande bokstavsäventyr ute i stora vida världen.
1947. Det börjar lacka mot jul hos Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin och Petter och Lotta. De fejar, pyntar och bakar – och det blir en julafton de sent ska glömma.
1949. Händige Herr Peter hjälper alla, han kan laga klockor och trasiga ben, men ingen tänker på att betala för hans tjänster. När hans fallfärdiga hus plötsligt hotas av rivning rycker dock alla i staden in och hjälper Peter. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
1975. Händige Herr Peter hjälper alla, han kan laga klockor och trasiga ben, men ingen tänker på att betala för hans tjänster. När hans fallfärdiga hus plötsligt hotas av rivning rycker dock alla i staden in och hjälper Peter. Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.
Elsa Beskow samlade även vissa av sina berättelser i vackra sagosamlingar. Böckerna finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på antikvariat.