Det är valtider, och mycket att fundera över för alla som vill göra sin röst hörd. Även barnen. Matilda Westerman har skrivit boken Så funkar Sverige och bjuder här på en valskola för barn. Ta fram och läs tillsammans redan idag.
Läs också: Stor intervju med Matilda Westerman om Så funkar Sverige.
Fakta om Sverige
- Det bor 10 miljoner människor i Sverige.
- I Sverige finns drygt 2 miljoner barn och unga mellan 0 och 18 år.
- Sverige är en DEMOKRATI. Det betyder att vi alla är med och bestämmer!
- Alla som fyller 18 år innan eller på valdagen och är svenska medborgare får rösta.
- NU, den 9 september är det dags att välja vilka politiker som ska styra landet under de kommande fyra åren.
I en demokrati som Sverige är valen bland det viktigaste som finns, eftersom det är där så mycket bestäms om hur och vad Sverige ska vara. Det är då vi röstar fram vilka politiker som ska fatta beslut om skolan, sjukhusen, skatterna, miljön och en massa annat.
När är det val?
Den andra söndagen i september vart fjärde år röstar hela Sverige om vilka som ska bestämma i riksdagen, landstingen och kommunerna. Du röstar alltså egentligen i tre olika val som alla hålls på samma dag. I år är valet den 9 september.
Riksdagsvalet
I riksdagsvalet röstar du på det parti du gillar och som du hoppas kan vara med och bestämma. Ju fler röster ett parti får desto fler platser får det också i riksdagen, där besluten tas.
Landstingsvalet
Sverige är indelat i 16 landsting och 4 regioner. Här röstar du på de personer som ansvarar bland annat för hälso- och sjukvård, tandvård, lokal- och regionaltrafik, viss utbildning samt planering av hur mark och samhälle ska användas och utvecklas.
Kommunvalet
Det finns 290 kommuner i Sverige. Här handlar ditt val om vilka som ska bestämma i kommunen där du bor. Det gäller skola, vård och omsorg, miljö- och hälsoskydd, vatten och avlopp, renhållning och avfallshantering, bostäder, räddningstjänst, bibliotek, kultur, fritid och mycket mera.
VALSEDLAR
Det finns tre olika valsedlar:
en VIT till kommunalvalet, en BLÅ till landstinget och en GUL till riksdagen
På varje valsedel står det vilket parti och vilka personer du kan rösta på. Framför varje namn finns en ruta. Om du kryssar i den rutan betyder det att du röstar på just den personen. Det kallas att personrösta.
Om du vill rösta men egentligen inte håller med något parti, kan du rösta blankt. Då väljer du en tom röstsedel. Det är en signal om att du vill rösta men inte hittat något parti som passar dig.
RÖSTKORT
Ett röstkort får du hem i brevlådan, och där står det hur och var du ska rösta – om du är med i röstlängden. Den fastställs 30 dagar innan ett val och där står namnen på alla som har rätt att rösta i Sverige i just det här valet.
Det här är Vladislav och idag ska han rösta för första gången. Det här behöver han ha med sig: legitimation och röstkort.
LÄS HELA RÖSTNINGS-SKOLAN GRATIS
Ladda hem en komplett röstnings-skola här eller genom att klicka på bilderna. Där kan nu lära er allt om hur det går till i vallokalen, från ingång till efteråt – och även vad som händer när det ska bildas regering.