Presenttips till 2-åringen
0 till 3 år

Presenttips till 2-åringen

Letar du efter den perfekta presenten till en tvååring? Vårt svar är: Bilderböcker! Det är en fantastisk gåva som både underhåller och utvecklar barnets språk och fantasi. Här har vi samlat våra bästa presenttips för små upptäckare – böcker som garanterat kommer att bli favoriter.

Fotograf: Pexels

Letar du efter den perfekta presenten till en tvååring? Vårt svar är: Bilderböcker! Det är en fantastisk gåva som både underhåller och utvecklar barnets språk och fantasi. Här har vi samlat våra bästa presenttips för små upptäckare – böcker som garanterat kommer att bli favoriter.

Bok 1

Samlade sagor

Maria Nilsson Thore

Maria Nilsson Thore är en av Sveriges mest älskade bilderboksskapare i modern tid. Hon ligger bakom Alla tre på förskolan Ärtan, böckerna om Dim och de charmiga Knorr och Koko-bokserien, för att bara nämna några. Här är några av hennes bäst kända verk samlade. En bok fylld med underbara akvareller och berättelser som du bara vill ha mer av.

Bok 2

Listigt, Alfons Åberg

Gunilla Bergström

Alfons Åberg är tillsammans med storkusinerna hemma hos farmor. Det är roligt, ända tills storkusinerna bestämmer att Alfons är för liten för att spela kort. Stackars Alfons som är så liten och inget förstår. Förstår han att man inte får äta upp alla kakor? Kan man begära det av honom? Han är ju så liten… Eller är han bara listig?

En älskad klassiker som alla barn kan känna igen sig i.

Bok 3

Språklek och ordskoj med Dam-Dam: Skogen

Josefin Sundström & Mervi Lindman

Med korta textstycken lockar Josefine Sundström till läs- och upptäckarlust tillsammans med Dam-Dam. Idag ska Dam-Dam ut i skogen med mamma och pappa. Där finns det mycket spännande som väntar. Fast ibland är det jobbigt att gå så långt!

Språklek och ordskoj med Dam-Dam: Skogen är en riktigt mysig bok om en utflykt. Och i slutet finns det rim och olika ordövningar hämtade från berättelsen, som en mysig repetition tillsammans innan det är dags för nästa läsäventyr.

Här hittar du fler böcker om Dam-Dam.

Bok 4

Vems syskon?

Stina Wirsén

Någonstans i tvåårsåldern börjar barn intressera sig för andra barn. Det kan vara både härligt och kämpigt. Och det är vad Vems syskon? handlar om. Knatt och Gnis har fått ett lillasyskon som mest bara ligger och sprattlar. Men när den kan gå vill den bara gå till Gnis. Orättvist, tycker Knatt! Går det att bli sams igen?

Vill du ha fler Vem-böcker? Här finns flera av dem samlade.

Bok 5

Julia är trött

Lisa Moroni & Eva Eriksson

Det är läggdags och Julia ska göra sig i ordning för sängen. Kul! Eller inte alls, tycker Julia, som hellre vill busa. Men pappa får henne till slut i säng och Julia börjar varva ner allt mer och mer. Kommer hon att somna eller finns det något annat som lockar?

Här hittar du fler böcker om Julia.

Bok 6

Pelles ficklampa

Jan Lööf

En av Jan Lööfs många klassiker. Pelle ska gå hem med några pannkakor till sin morbror. Det är mörkt och läskigt ute, men han har med sig sin nya ficklampa för att lysa upp vägen. Tur är det, för under promenaden möter han en mängd läskiga saker. Tur att ficklampan finns till hands och kan visa vad det egentligen är där i mörkret.

Bok 7

Bojan och Tussan kör ambulans

Johan Anderblad & Filippa Widlund

Bojan har gått till sängs och drömmer att han kör ambulans. Vid dikeskanten stöter han på en flicka som har ramlat och slagit sig. Bojan måste hjälpa henne till sjukhuset. Men under färden in dit händer något olyckligt. Ett träd faller ner över vägen. Tussan måste komma till undsättning!

Det finns flera bra böcker om Bojan och Tussan. Här hittar du dem.

Bok 8

Labolinas lina

Inger Sandberg & Lasse Sandberg

Lina har hittat något konstigt. Ett rep, eller en lina, som bara ligger ute i det fria. Det sitter fast i något. Lina följer linan och försöker se vad som väntar på andra sidan. Ett minimysterium med överraskningar på varje sida.

En sida till? Fortsätt läs!