Presenttips till 7-åringen
6 till 9 år

Presenttips till 7-åringen

Letar du efter en present till en sjuåring? Kapitelböcker, serieböcker, lättlästa och häftiga faktaböcker är ett fantastiskt sätt att uppmuntra till läsning och bygga läsförmåga. Här har vi samlat några av de bästa boktipsen för barn i sjuårsåldern. Fantastiska världar, spänning, fakta och humor väntar!

Fotograf: Pexels

Letar du efter en present till en sjuåring? Kapitelböcker, serieböcker, lättlästa och häftiga faktaböcker är ett fantastiskt sätt att uppmuntra till läsning och bygga läsförmåga. Här har vi samlat några av de bästa boktipsen för barn i sjuårsåldern. Fantastiska världar, spänning, fakta och humor väntar!

Bok 1

Esters dagbok: Bonusbrorsa & marsvinstrassel

Oda Valle

Ester bor tillsammans med sin mamma. De har en fin tillvaro som rubbas totalt den dagen mamma och hennes kille flyttar ihop. Nu har Ester helt plötsligt en bonusbror som heter Bo! Det vill hon inte. Och ännu värre blir det när Bo får ett marsvin, precis som hon har önskat sig. Det är dags att försöka göra sig av med Bo och Ester använder sig av några listiga pranks för att skrämma bort honom. Frågan är om det lyckas.

Bok 2

Alla borde ha en Ruben

Katja Tydén & Klara Nordin Stensö

Rubens föräldrar har skilt sig och han har lite svårt att finna sig i den nya tillvaron. Som tur är finns morbror Anders till hands. De är bästisar och kan leka med lego hur länge som helst, men sen ska han resa bort i flera månader! Dessutom har mamma börjat bete sig underligt. Hon fnissar och tittar på mobilen stup i kvarten.

Familjeliv och stora känslor väntar i den här finstämda berättelsen om en lågstadiekilles tankar och funderingar.

Andra boken om Ruben hittar du här.

Bok 3

Ylvania: Sagan om ljusbäraren

Ylva Hällen & Marcus-Gunnar Pettersson

Alva får en dag veta att hon inte är från Göteborg, utan från en annan värld som heter Ylvania. Nu måste hon ta sig dit och väl på plats upptäcker hon att hon har magiska krafter. De behöver hon, för tillsammans med tre andra barn som har varsin magisk kraft måste de bekänpa den onda Master och hans monsterarmé. Det blir oerhört farligt, men om de samarbetar kanske det kan gå vägen.

Hela Ylvania-serien hittar du här.

Bok 4

Maryam och mormorsmålet

Minoo Shams & Katarina Strömgård

Maryam och hennes familj flyr det krigshärjade Iran och bosätter sig i Sverige. Maryam trivs inte alls utan saknar mormor så mycket att det gör ont. Som tur träffar hon sin nya bästis Ida och börjar känna sig hemma i sin nya tillvaro.

Maryam och mormorsmålet är en vacker och inkännande bok om att sakna, att börja på nytt och att mötas mellan två olika kulturer.

Sugen på mer Maryam? Här finns alla fyra delarna.

Bok 5

Världens äckligaste bok

Sofia Bergström & Ellen Greider

Världens äckligaste bok är en faktabok som kan göra vem som helst illamående. Här kan du läsa om allt från skumma maträtter till ruttnande människokroppar med likmaskar. Men det är också  förbluffande fakta om allt som är äckligt: spyor och bajs, läskiga djur, och mycket mer genom historien. Det är en bok som man förfasas av, men samtidigt inte riktigt kan låta bli att förtjusas av.

Bok 6

Alla älskar Sigge

Lin Hallberg & Margareta Nordqvist

Böckerna om Sigge är ett måste för alla hästälskare. Elina har precis börjat tvåan och ska få lära sig rida. Nu väntar många mysiga dagar i shettisstallet i Broby där den supersöta shetlandsponnyn Sigge finns. Men en dag är Sigge sjuk och har ont i benet. Hur ska det gå på djursjukhuset?

Vill du veta mer om Sigge-böckerna? Här finns hela listan.

Bok 7

Ovetenskapliga studier: Nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt

Emma Karinsdotter & Marcus-Gunnar Pettersson

Det här är något så ovanligt som en novellsamling för barn i 6–9-årsåldern. Emma Karinsdotter har skrivit nio knäppa och fina berättelser om allt möjligt, från en pappa som förvandlas till mat, en docka som hämnas när dennes hår färgas blått och lussekatter som kommer till liv. Varje novell är rikligt illustrerad av Marcus-Gunnar Pettersson som byter manér för varje berättelse. En sann bokpärla.

Bok 8

Vilde och käpphästen Winner

Jenny Bicho & Andrea Femerstrand

Vilde ska äntligen få vara med i sin första käpphästtävling. Där väntar riktiga hinder och prisrosetter om man klarar banan utan att riva. Och om man vinner tävlingen så kan världens finaste käpphäst bli hennes. Kommer hon att klara det?

Får du inte nog av käpphästälskaren Vilde? Här är alla böckerna i serien.

En sida till? Fortsätt läs!