Presenttips till 8-åringen
6 till 9 år

Presenttips till 8-åringen

Letar du efter en bra present till en åttaåring? Här har vi samlat några av de bästa böckerna för barn som älskar att läsa själva eller tillsammans med andra. Här har vi allt från äventyrliga kapitelböcker till roliga och dråpliga vardagsskildringar. Perfekt för en åttaåring att fördjupa sig i och njuta av!

Fotograf: Pexels

Letar du efter en bra present till en åttaåring? Här har vi samlat några av de bästa böckerna för barn som älskar att läsa själva eller tillsammans med andra. Här har vi allt från äventyrliga kapitelböcker till roliga och dråpliga vardagsskildringar. Perfekt för en åttaåring att fördjupa sig i och njuta av!

Bok 1

Dagbok för alla mina fans: Gregs bravader

Jeff Kinney

Dagbok för alla mina fans är något så spännande som en humorsensation som gjort succé över hela världen. Med närmare 300 miljoner sålda exemplar har miljontals barn skrattat åt antihjälten Gregs upptåg och missdåd. Dagbok för alla mina fans är som titeln avslöjar en dagbok skriven av Greg, och den är också fullproppad med illustrationer på varje sida. Det gör boken väldigt läsvänlig och många som inte har läst en bok förut finner sig plötsligt har tagit sig igenom hela alltet. Kanske är det en av ingredienserna till succén? Den andra måste vara humorn, för något som funkar över hela jordklotet är verkligen något speciellt.

Här är alla böckerna i Dagbok för alla mina fans-serien.

Bok 2

Livet enligt Liv: Kärlekskarusellen

Karin Herou

Liv Lundin är nio år och har två stora problem. Det ena är att hon är kär i sin bästis pojkvän. Den andra är att hon har en otroligt störig lillasyster, Gnällinor, som dessutom har läst hennes dagbok och vet hennes stora hemlighet!

Livet enligt Liv:Kärlekskarusellen är rolig feelgood full av pinsamheter och konstiga listor.

Bok 3

Så funkar det: Jorden i universum

Mats Wänblad, Filippa Widlund, Anders Nyberg, Oskar Jonsson & Kjell Thorsson

Så funkar det är klassiska faktaböcker. Det här är en av böckerna i svensk tappning, skriven av Mats Wänblad och illustrerad av fyra illustratörer! Med lätttillgänglig och fascinerande fakta får läsaren lära sig om både rymden och om planeten vi bor på.

Här hittar du fler Så funkar det-böcker om en rad olika ämnen.

Bok 4

True crime: 10 grymma brottslingar

Andreas Palmaer & Henrik Jonsson

Barn frågar ofta ”Har det här hänt på riktigt?” när något kusligt blir uppläst. Det är något kittlande med att det kan ha hänt. Och i den här faktaboken True crime: 10 grymma brottslingar får läsaren ta del av både läskiga och fascinerande brottslingar. Fylld med snygga illustrationer av Henrik Jonsson.

Bok 5

Nikkis dagbok #1: Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv

Rachel Renée Russell

Nikkis dagbok har kallat för motsvarigheten till Jeff Kinneys megasuccé Dagbok för alla mina fans – fast för tjejer. I sin dagbok skriver 14-åriga Nikki Maxwell om livets turer, bland annat kampen om att få en iPhone, att börja på en snobbig skola och konsttävlingen som väntar på den nya skolan. Boken är rikt illustrerad med teckningar och seriestrippar med mycket igenkänning.

Här hittar du fler delar i Nikkis dagbok-serien.

Bok 6

Underverkligheten: Upptäck hur allt hänger ihop

Rasmus Åkerblom & Erik Svetoft

Universum, allt som finns omkring oss, är verkligen hur häftigt som helst. Ibland är det svårt att greppa, men med Underverkligheten blir det möjligt. Här berättar Rasmus Åkerblom om varför himlen är blå, om atomprickarna, tvål-ålarna, om svarta hål och mycket, mycket mer. Underverkligheten tilldelades Carl von Linné-plaketten 2021 för bästa fackbok för barn eller ungdomar.

Bok 7

Legenden om Sally Jones

Jakob Wegelius

Jakob Wegelius har prisats med Augustpriset två gånger för sina böcker om Sally Jones. Det här är den första av dem. Legenden om Sally Jones är ett storslaget äventyr över stormiga hav och jordens alla hörn. Gorillan Sally blir som gorillaunge tagen av tjuvjägare och får under sitt liv uppleva många motgångar, men får också en evig vän i skeppsmaskinisten Chiefen. Det är många svek, men också varm kärlek som får det att kännas i tårkanalerna.

Bok 8

Athena: Grattis världen! Jag är här nu

Elin Ek

Elin Ek har med Athena skapat en pratig, skarp och väldigt rolig tweenie. Athena brinner för miljön och har tillsammans med sina vänner startat Rädda-Jorden-klubben som gör smarta miljöaktioner i närområdet. Hon är handlingskraftig så det heter duga, men just nu har Athena flera problem på halsen. Mamma är inlagd på sjukhus tills bebisen kommer ut. Under tiden måste hon och hennes två bröder bo tillsammans med farmor och farfar. Ka-ta-strof! Dessutom råkar hon ställa till det för bästisen Ronja och inte ens hennes fiffiga plan gör det hela bättre.

Här hittar du alla delar i Athena-serien.

En sida till? Fortsätt läs!