Presenttips till 9-åringen
6 till 9 år

Presenttips till 9-åringen

Letar du efter en perfekt bokpresent till en nioåring? Här har vi samlat spännande och inspirerande boktips som passar nioåringar – från fantasifulla äventyr till berättelser som väcker både skratt och tankar. Oavsett om barnet älskar mysterier, action eller humor, hittar du här böcker som garanterat kommer att fängsla och glädja!

Fotograf: Pexels

Letar du efter en perfekt bokpresent till en nioåring? Här har vi samlat spännande och inspirerande boktips som passar nioåringar – från fantasifulla äventyr till berättelser som väcker både skratt och tankar. Oavsett om barnet älskar mysterier, action eller humor, hittar du här böcker som garanterat kommer att fängsla och glädja!

Bok 1

PAX: Nidstången

Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson

PAX-böckerna blev och är fortsatt en sensation sedan första boken Nidstången släpptes för tio år sedan. Böckerna om bröderna Alrik och Viggo som beskyddar det magiska biblioteket i Mariefred mot mörka krafter och fornnordiska väsen är så oerhört spännande!

Vill du läsa mer PAX? Här har vi listat alla böckerna i ordning.

Bok 2

Percy Jackson: Född till hjälte

Rick Riordan

Percy Jackson har haft en strulig uppväxt. På grund av dyslexi och adhd har skolan alltid varit tuff, men han har också hamnat i trubbel och blivit relegerad från varenda läroverk han gått på. Men i början av första boken om Percy Jackon, Född till hjälte, blir det betydligt värre. En mattelärare förvandlas till något antikt monster och försöker ha ihjäl honom. Snart upptäcker Percy att han inte är som alla andra. Hans pappa, som han aldrig har träffat, visar sig vara en av gudarna inom grekisk mytologi. Percy får börja på lägret för halvblod, men när guden Zeus åskvigg blir stulen behöver Percy och hans vänner ta tillbaka den innan ett krig bryter ut i gudavärlden.

Du hittar alla delarna här.

Bok 3

Harry Potter och de vises sten

J.K. Rowling

Det här är kanske världens kändaste bokserie för barn, men det vore nästan tjänstefel att inte föreslå den. Böckerna om Harry Potter, den föräldralösa pojken som får veta att han är en trollkarl, är sju fantastiska böcker som kan göra läsaren nästintill fanatisk i sin lust att läsa vidare. Det är äventyr, magimys och väldigt spännande.

Du hittar alla sju böckerna här.

Bok 4

Asynja: Kungens grav

Elisabeth Östnäs & Lina Neidestam

Asynja-serien är ett storslaget vikingaepos som bottnar i den nordiska mytologin. Disas hela familj dödas av den onda Iskungens män. Driven av hämnd tar Disa plats i Alsnökungens hird i hopp om att en dag komma nära Iskungen och få chansen att utkräva sin hämnd. Det visar sig dock snart att livet som krigare är hårt, och att något är annorlunda med Disa. Det kanske behövs, för Iskungen har planer att väcka vulkanjätten Surt till liv, och om det sker så läggs världen i aska. Asynja är nästan som ett Game of Thrones för 9–12-åringar. Lina Neidestams illustrationer ger också böckerna en extra dimension och en härlig svärta som biter sig fast.

Du hittar de andra delarna här.

Bok 5

Drakar och Demoner: Uppvaknandet

E.P. Uggla & Johan Egerkrans

Drakar och Demoner är Sveriges kändaste rollspel. I samband med att Fria ligan nylanserade spelet 2023 skrev E.P. Uggla ett maffigt fantasyäventyr som utspelar sig i samma värld som rollspelet. Tamea vaknar en natt av att hennes tatuering på armen glöder och gör så ont att hon knappt kan få fram ett ord. Hennes bror har en likadan och Tamea vet att han är i fara. Hon rymmer hemifrån och får utstå en mängd farliga prövningar. På vägen träffar hon halvalven Verven och lönnmördarankan Gizma. Tillsammans bildar de en udda trio, men kan de verkligen lita på varandra? Och kan de hitta Tameas bror innan det är för sent?

Läs också andra delen, Drakar och Demoner: Sveket.

Bok 6

Älgkungen

Maria Hellbom

Klara har fått en annorlunda vän, älgkungen Reynir, som visar henne en magisk värld i skogen bortom svampar och träd. Men det är inte det enda som är annorlunda i Klaras nya tillvaro i föräldrarnas barndomsby. Hennes faster ska öppna en ny restaurang och finansiären som är involverad kan stoppa tiden. Knappt har Klara vant sig innan en fruktansvärd skogsbrand utbryter och skogens varelser, både djur och magiska väsen, behöver hennes hjälp.

Maria Hellboms fantasyserie har belönats med Barnradions bokpris och är en stämningsfull trilogi som får läsaren att vilja gå ut i skogen och förundras.

Här hittar du alla delar i serien.

Bok 7

Stjärngraven

Kristina Ohlsson

Alva har bestämt sig för att ta reda på vad som egentligen hände när hennes pappa dog. Samtidigt dyker ett barn och dennes mamma upp på Hovenäset. Alva får känslan av att det är något som inte stämmer med de två. Samtidigt händer allt underligare saker kring Alva. En katt förföljer henne och det verkar som att hennes pappa smyger utanför sovrumsdörren på nätterna. Men han är ju död. Alva inser snart att hon är i fara. Vissa hemligheter är bäst att lämna i fred.

Stjärngraven är den andra fristående boken i skräcktrilogin Barnen på Hovenäset som handlar om kompisarna Heidi, Alva och Harry – och mörka hemligheter i det förflutna.

Första delen, Eldhjulet, hittar du här.

Bok 8

Sporttouchen

Jesper Tillberg & Sporttouchen

På bara ett år har Sporttouchen fått hundratusentals följare på TikTok där de delar med sig av sportnyheter, sportfakta och inblickar i sportpersoners liv.

I bokform har Sporttouchen (Tim Rangström och Charles Faro) tillsammans med författaren Jesper Tillberg gjort en lekfull och fullmatad fotbollsfaktabok som rymmer allt man vill veta om fotboll. Bland annat om legendariska matcher, arenor, rekord, de mest kända spelarna och framtidens talanger. Det finns otroligt mycket mer i boken, men vi kan inte rabbla upp allt. Det vi kan säga är att den passar perfekt för alla fotbollsintresserade.

En sida till? Fortsätt läs!