Sömncoach Hanna Bergenkull: Det går att förbättra sömn som inte fungerar!
Inspiration

Sömncoach Hanna Bergenkull: Det går att förbättra sömn som inte fungerar!

Att sova eller inte sova? Det är en fråga som barnfamiljer brottas med. Sömncoachen Hanna Bergenkull berättar här om barns sömn och hur du kan gå till väga för att få en bättre sömnrutin.

Av: Hanna Bergenkull
Hanna Bergenkull
Fotograf: Caroline Andersson Renaud

Att sova eller inte sova? Det är en fråga som barnfamiljer brottas med. Sömncoachen Hanna Bergenkull berättar här om barns sömn och hur du kan gå till väga för att få en bättre sömnrutin.

Hur sover du och ditt barn? Vad fungerar bäst för just er? Tillhör ni gruppen som trivs bäst när ni sover tillsammans? Kanske sover ni helst var och en för sig? Eller tar ni det lite som det kommer?

En del föräldrar vill av olika anledningar lära sitt barn att somna självständigt. Andra föräldrar trivs med att få hjälpa sitt barn att somna och somna om. Vi är alla olika och upplever situationen på olika sätt. Det viktigaste är inte hur vi sover utan att vi i någon form får den sömn vi behöver och att stor som liten känner sig utvilad på morgonen.

Att sova eller inte sova är en av de stora frågorna för många småbarnsfamiljer. Enligt Rikshandboken för barnhälsovård har så många som en tredjedel av alla barn under 5 år problem med sömnen.

Några peppiga ord!

  • 1. Det viktigaste är inte hur man sover utan att man upplever att man får den sömn man behöver!
  • 2. Det går att förbättra sömn som inte fungerar!
  • 3. Läs böcker om barns sömn och hitta ett förhållningssätt kring sömnen som passar dig och ditt barn!

Lite sömnkunskap

Sömnen består av olika delar och dessa delar kallas för sömncykler. Mellan sömncyklerna finns sömnskarvarna. I sömnskarvarna är barnet i ytlig sömn eller i vakenhet. Alla vaknar på natten – det är så sömn fungerar för både barn och vuxna. De flesta vuxna somnar om snabbt i sömnskarven och på morgonen kommer man kanske inte ihåg att man varit vaken. För barn kan det av olika anledningar vara knepigare att somna om och många behöver förälderns hjälp för att ta sig tillbaka in i sömnen.

“Allt innan klockan 06:00 är mitt i natten och mitt i natten går man inte upp.”

Sömnens faser

Förenklat kan man säga att nattens första del främst består av djup sömn. Många föräldrar upplever att deras barn sover sammanhängande här.

Nattens andra del består av ungefär lika mycket ytlig som djup sömn. Här är det vanligt att barnet vaknar oftare jämfört med tidigare under natten och har större behov av hjälp för att ta sig tillbaka in i sömnen.

Nattens tredje och sista del är för många barnfamiljer den mest utmanande delen. Sömnen består främst av ytlig drömsömn och då är hjärnans aktivitet hög. Under morgonens tidiga timmar är det vanligt med många och täta uppvak. Många barn tror felaktigt att hon eller han sovit klart och det beror på att aktiviteten i hjärnan är hög vilket innebär att barnet känner sig piggt och redo för dagen.

Några tips på vägen

Ett råd till alla föräldrar med barn som vaknar allt för tidigt på morgonen:

Allt innan klockan 06:00 är mitt i natten och mitt i natten går man inte upp. Att på olika sätt lära ditt barn att sova fram till 06:00 – och eventuellt ytterligare någon timma kan i stunden kännas utmanande. Håll ut och var envis, alla barn kan lära sig somna om på morgonen och få tillräckligt med drömsömn. Att sova är en gåva och att få ta del av sömnens alla delar kommer göra ditt barn gott under hela uppväxten.

Bra att känna till är att så som ditt barn somnar, så vill ditt barn ha det för att kunna somna om

“Ju mer fast mat barnet äter desto lättare kommer det bli att jobba vidare med den självständiga sömnen.”

Om ditt barn får hjälp hela vägen in i sömnen kommer hon eller han ha svårare att på egen hand ta sig tillbaka in i sömnen vid uppvak. Att vagga barnet i famnen, amma, klappa, hålla en hand eller gå med vagnen är exempel på att hjälpa barnet hela vägen in i sömn, till vardags kallar man det för att ”söva” sitt barn. Många barn, men inte alla, som somnar med hjälp behöver hjälp för att kunna somna om vid uppvak.

Om uppvaken påverkar dig och ditt barn negativt kan du mjukt och i små steg jobba med att barnet tar sig in i sömnen på egen hand från ungefär 3 månaders ålder. På så vis skapar du förutsättningar för att ditt barn på sikt kan somna om på egen hand när hon eller han vaknar.

Det lilla spädbarnet behöver i hög utsträckning din hjälp för att ta sig in i sömnen. Dessa stunder av närhet är viktiga för anknytningen så njut av att vara nära och hjälpa din bebis. Så småningom kan du, om det behövs, förändra läggningsrutinen och gå över till en mer självständig sömn. Ju mer fast mat barnet äter desto lättare kommer det bli att jobba vidare med den självständiga sömnen. Det hänger ihop med att barnets kaloriintag av mat till stor del sker på dagen och då minskar behovet av amning/ersättning på natten.

Boktips

Hanna Bergenkulls tre böcker, illustrerade av Maria Trolle

Hanna Bergenkull
Hanna Bergenkull

Hanna Bergenkull är utbildad pedagog och sömncoach. Under 15 år har hon utbildat och stöttat föräldrar kring barns sömn och hur man kan förbättra sömn som inte fungerar. Hanna debuterade som författare 2020 med boken ”Visst kan Lillis Räv sova!” Därefter kom ”Visst kan Sally Säl sova!” och nu senast ”Visst kan vi sova!”.
Böckerna består av två delar där den första delen är en godnattsaga och den andra delen ger föräldern handfasta råd om hur man jobbar med trygg och självständig sömn.

En sida till? Fortsätt läs!