Böcker

"Den tuffa killen" – en nyanserad barnbokskaraktär

"Den tuffa killen", en ny karaktär som börjar ta plats i barnlitteraturen. Han är en blandning av den coola, lite stökiga och den mer känslosamma killen. Det är en nyanserad karaktär som behövs i all typ av litteratur. Vi har pratat med Anton Klepke, redaktör på Bonnier Carlsen, om "den tuffa killen".

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Gustaf Lord ur Dillstaligan Konstkuppen

"Den tuffa killen", en ny karaktär som börjar ta plats i barnlitteraturen. Han är en blandning av den coola, lite stökiga och den mer känslosamma killen. Det är en nyanserad karaktär som behövs i all typ av litteratur. Vi har pratat med Anton Klepke, redaktör på Bonnier Carlsen, om "den tuffa killen".

Vi ser en ny typ av karaktär i flera böcker – ”den tuffa killen”. Stämmer detta eller har karaktären alltid funnits?

– Nog har ”den tuffa killen” funnits tidigare, men kanske har beskrivningen av honom förändrats. I många nya böcker får vi ta del av hans inre tankar och känslor på ett sätt som inte varit lika vanligt förut. Jag tycker personligen att det är befriande. Som i böckerna om Svea United, där huvudpersonerna i båda böckerna har rätt mycket attityd. Men de behöver ändå konfrontera sin egen självbild, sin moral och aktivt besluta sig för vilken slags person de vill vara.

“Helt enkelt en flerdimensionell karaktär som är varmt välkommen.”

Anton berättar lite mer om den här karaktären. Killen som är tuff men ändå snäll.

– Det som utmärker den här karaktärerna olika böcker är att de har självförtroende, gärna visar framfötterna och är rätt drivna. Men bakom den här många gånger självsäkra och tuffa utsidan så pågår ändå en personlighetsutveckling, där karaktären grubblar över vilka val han ska göra och vilka konsekvenserna blir. Jag upplever också att ett visst rättvisepatos ofta finns med i bilden, eller åtminstone en känsla för vad som känns rätt eller fel i magen. Helt enkelt en flerdimensionell karaktär som är varmt välkommen.

“Jag tror att litteraturen har ett ständigt pågående arbete för att fördjupa karaktärer och göra dem mer komplexa.”

Varför sker en sån här ”förändring” eller fördjupning av karaktärer?

– Varför flera bokserier har valt att fånga upp och vrida och vända på just den här tuffa killen, just nu, kan jag bara spekulera kring. Men det faktum att läsningen bland unga killar generellt har halkat efter är sannolikt en bidragande orsak. Jag tror att litteraturen har ett ständigt pågående arbete för att fördjupa karaktärer och göra dem mer komplexa.

Varför är det viktigt med nyanserade karaktärer i barnböcker?

– Jag tänker att det alltid är viktigt med nyanserade karaktärer, även i vuxenlitteratur. Men kanske finns det ett större ansvar just inom barnbokslitteraturen, eftersom målgruppen inte skriver sin egen litteratur utan behöver förlita sig på vuxna författare. Traditionellt har det nog varit frestande att försköna eller förenkla barnkaraktärerna, och smyga in lite sensmoral när man ändå är igång. Men alltför tvådimensionella eller svartvita berättelser och karaktärer känns helt enkelt inte trovärdiga. Då tror jag att man hellre vill läsa om en karaktär som den tuffa killen, som på dagen kan vara hur kaxig som helst, men som på natten knappt kan sova av all oro. En sådan ambivalens är mänsklig, och den kan vi alla relatera till. Ung som gammal.

Bok 1

Dillstaligan

Jens Lapidus & Gustaf Lord

Jonathan sitter mest inne och mekar med sina uppfinningar. Mamma tjatar jämt på att han ska gå ut och göra saker, men vaddå? Han har ingen kompis att göra saker med. Tills han får en ny granne och klasskompis, Zasha. Nu börjar det hända saker och killarna startar ett tjuvgäng, Dillstaligan – enligt vissa i de godas tjänst. Mat stjäls från en liten matbutik, en oskyldig kvinna anklagas och skumma figurer rör sig på konstmuseet. Det är dags för Dillstaligans första kupp.

Jens Lapidus har skrivit sina första barnböcker om Dillstaligan. Än så länge finns två böcker om det två lite stökiga men ändå välmenande killarna.

Passar 6-9 år.

Bok 2

Apollon: Oraklets gåta

Rick Riordan

Solguden Apollon, gud över musik, solsken, poesi och alla dess nöjen, vaknar upp i en soptunna. Hans far Zeus har portat honom från Olympen, men han minns inte riktigt för vad. Han måste nu leva som en vanlig dödlig sextonåring, med tillhörande dålig kondis och ett sug efter skräpmat. Han måste hitta en väg tillbaka till Olympen. Men han har fler fiender som mer än gärna skulle vilja bli av med honom. Han får söka skydd på ett halvblodsläger en bit utanför stan. För att ta sig dit behöver han hjälp från en viss Percy Jackson.

Rick Riordans böcker om Percy Jackson har fått flera spin offs. Serien om den avdankade guden Apollon är ännu en av dessa.

Bok 3

Pax

Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson

Denna actionserie är ett fartfyllt urban fantasy drama, perfekt för den unga läsaren.

De två bröderna Alrik och Viggo bor i staden Mariefred. Precis som alla unga har de vardagens dramatik kring sig. Killgänget i skolan som gör livet hårt. De har en mamma som de längtar efter men inte riktigt kan lite på. De har en dålig vana att låta ilskan explodera i huvudet, och den där handen som liksom av sig själv bara tar saker och stoppar dem i fickan. Men de måste också brottas mot magiska krafter.

Under kyrkan ligger ett magiskt bibliotek som vaktas av två väktare. Men väktarna börjar bli gamla och skyddet börjar bli tunt. Mörka krafter vill ta över det, vilket resulterar i att konstiga saker börjar hända i staden. Men det visar sig att Alrik och Viggo är utvalda som nya väktare.

Bok 4

Jack

Christina Lindström

Jack är den snygga populära killen som får vilken tjej han vill. Freja har en rosa stickad mössa och tycker om att kolla på sälar. De är så omaka man kan bli. Men när de träffas i badrummet på en fest kan ingen av dem värja sig. De blir blixtförälskade. Allt känns rätt, tills Jacks förflutna kommer ikapp honom. Han har en bakgrund inom den nazistiska rörelsen och i grundskolan var han en mobbare. Det är uppenbart att Jack har förändrats men Freja inser att Jack inte är den hon trodde att han var.

Detta är en episk kärlekshistoria mellan två unga människor. Men också en berättelse om att sona sina brott, se framåt och gå vidare.

Passar ungdomar.

Bok 5

Hugo och kepskampen

Christina Lindström

Christina Lindström har en fallenhet för ”den tuffa killen”. Hon lyckas även i denna bok nyanser sin huvudperson, den unga Hugo.

Hugo är en smart, rolig, lite udda kill som alltid går sin egen väg. Tidigare har han inte brytt sig om vad andra tycker om honom men han börjar göra det mer och mer. Och plötsligt uppenbarar sig en chans för honom att bli populär, när han väljs in i elevrådet. Han står upp mot skolans kepsförtryck och blir en hjälte. Men med det förändras allt. Vad händer när mobbarna blir ens kompisar och när de ger sig på dina gamla kompisar?

Passar 9-12 år.

Bok 6

När allt står på spel

Philip O’Connor & Haidar Hajdari

17-åriga Malik är en talang på fotbollsplanen. Efter ett mål i sin allsvenska debut för Svea United ligger världen för hans fötter. I alla fall när han befinner sig på planen. Men hemma är livet inte lika lätt. Hans mamma är sjuk och högen med räkningar växer snabbt. Abbe bodde tidigare i samma port. När han dyker upp hos Malik med ett förslag verkar lösningen vara nära. Malik behöver bara missa en straff i matchen. Men kan han ta emot en muta på det sättet? Kan han verkligen riskera sin lovande karriär? Är det värt det?

En sida till? Fortsätt läs!